Thursday, July 13, 2017

Peter Lynchin ostokohteiden tunnuspiirteet

Lynchin ostokohteiden tunnuspiirteitä

Lynchin ensimmäinen ja tärkein kriteeri on liiketoiminnan ymmärtäminen. Lynch sijoittaa mieluummin yksinkertaisia tuotteita ja palveluita myyviin yrityksiin. Hän sijoittaa mieluummin sukkahousuihin kuin huipputeknologiaa tarjoaviin yrityksiin, vaikka jälkimmäisillä olisi huippujohto. Tähän ehkä suurin syy hänestä on, että yksinkertaista liiketoimintaa tekeviä yrityksiä on helpompi seurata. Et koskaan löydä täydellistä yritystä. Käyn seuraavissa kappaleissa läpi ominaisuuksia, jotka Lynchista ovat tärkeimmät tunnuspiirteet.

Sen nimi kuulostaa tylsältä tai järjettömältä

Yksinkertaista liiketoimintaa tekevällä yrityksellä pitää olla tylsä nimi, kuten suomalaisista yrityksistä Lassila&Tikanoja. Harvat kiinnostuvat yrityksistä, joilla on tylsä tai järjetön nimi, joten saat rauhassa tutkia niitä.


Se tekee jotain tylsää tai sen toiminta henkii tylsyyttä

Lynch innostuu enemmän tylsästä nimestä mikäli yritys tekee jotain yksinkertaista ja tylsää, kuten autovuokraamot. Molemmat ominaisuudet saavat Wall Streetin toimijat karttamaan osakkeiden ostoa, kunnes yrityksestä tulee houkutteleva sijoituskohde hyvin kehittyvien tulosten ja vahvan taseen myötä. Yrityksen pääkonttorin ollessa vanhassa rakennuksessa vähemmän houkuttelevalla alueella tarkoittaa se, että johto ajattelee enemmän omistajiaan kuin itseään. Kaiken sijoittajasuhdemateriaalin pitäminen yksinkertaisena on hyvä merkki.


Se tekee jotain epämiellyttävää tai siinä on jotain masentavaa

Epämiellyttävät asiat, kuten lika, jätteet tai hautajaiset tekevät sijoituskohteista houkuttelevia. Harva jaksaa innostua kammottavista tai epämiellyttävistä mielikuvista tuottavista yrityksistä. Lisäksi liiketoiminnan ydin voi olla niin masentava ettei kukaan halua analysoida sitä. Hammaslääkäripalveluita myyvät yritykset kuuluvat joukkoon, koska kaikki yhdistävät ne hammassärkyyn, puudutuksiin ja juurihoitoon. Yksikään asiakas ei pidä niiden tuottamista mielikuvista.


Se on Spin-off

Harvat sijoittajat innostuvat emoyhtiöstä toimiviksi kokonaisuuksiksi erotetuista yrityksistä. Osa sijoittajista pitää spin-offeja surkeina kohteina, koska he epäilevät niissä olevan vikoja. Harva yritys haluaa spin-offin aiheuttavan sille huonon maineen, joten monilla niistä on vahva tase ja ne on valmisteltu toimiviksi tekijöiksi. Tämä koskee erityisesti valtionomistuksista irrotettuja spin-offeja. Niitä kuvaavat esitteet ovat Lynchista usein tehty huolimattomasti ilman suuria kehuja. Muista seurata spin-offin jälkeen muutama kuukausi sisäpiiriläisten toimia osakkeiden suhteen.


Instituutiot eivät omista eivätkä analyytikot seuraa sitä

Etulyöntiasema on helpompi saavuttaa sijoituskohteen ymmärtämiseen, kun ei tarvitse kilpailla monen toimijan kanssa. Tuplavoittaja löytyy etsimällä yritys, jossa analyytikot eivät ole vierailleet tai kukaan ei myönnä tuntevansa sitä. Lynch innostuu myös, kun aiemmin suosittuja yrityksiä ei seuraa enää kukaan.


Sen laittomuuksista on huhuja

Joskus huhut ovat oikeassa. Niiden todenperäisyys on selvitettävä. Mafian osalllisuus tai jätteiden päästäminen ympäristöön ovat huhuina rahanarvoisia osoittautuessaan vääriksi. Yksikään sijoittaja ei koske yrityksiin pitkällä tikullakaan, vaikka huhuissa ei olisi mitään perää.

Se on toimialalla joka ei kasva

Lynch etsii mieluummin sijoituskohteita aloilta, jotka ovat yhtä tylsiä eivätkä juuri kasva. Monilla niistä kilpailu on olematonta ja vahvimmat yritykset valtaavat markkinaosuutta. Tämä ei yksittäisenä syynä riitä sijoituskohteeksi. Hän innostuu enemmän niistä kasvamattomista aloista, jotka omaavat epämiellyttäviä piirteitä tai ovat muuten masentavia.

Sillä on oma markkinarakonsa

Markkinarako voi olla maantieteellisen alueen hallinta tai jonkin suuren toimialan pienempi erikoistumisalue. Lynch keskittyy yrityksistä niihin, joilla on monopoliasema tai muutama paljon pienempi kilpailija tai patentti jota muut toimijat eivät pysty kiertämään. Nämä yritykset pystyvät nostamaan hintojaan kilpailunpuutteen takia. Tämä koskee yrityksiä, joiden hinnoittelua ei ohjata sääntelyllä. Yritysten brändit voivat olla niin vahvat, että nekin hidastavat kilpailijoiden pyrkimistä markkinoille.

Asiakkaiden pitää ostaa niiden tuotteita tai palveluita jatkuvasti

Välttämättömyyshyödykkeet, kuten sähkö, polttoaineet ja lääkkeet ovat esimerkkejä tuotteista, joiden kysyntä ei lopu. Ne ovat tasaista liiketoimintaa joka tuottaa omistajille takuuvarmoja tuottoja ilman todellisia typeryksiä niiden johtajina.


Se hyödyntää teknologiaa

Teknisten läpimurtojen tullessa voi sijoittaja etsiä sijoituskohteita niitä hyödyntävistä asiakkaista, joiden alihankkjoina toimivat tekniset läpimurrot tehneet yritykset. Tekniset läpimurrot voivat tuottaa merkittäviä kustannussäästöjä.


Sisäpiiriläiset ostavat osakkeita

Yleisesti ottaen sisäpiiriläiset myyvät enemmän osakkeita kuin ostavat. Sisäpiiriläisillä on keskimäärin enemmän syitä myyntiin kuin ostamiseen. Sisäpiiriläisten merkittävät osakeostot ovat hyvä merkki, kun yrityksen liiketoiminta kokee hetkellisiä vaikeuksia. Lynchista merkittävä osakemäärä tarkoittaa neljäsosaa vuosittaisesta palkasta. Yrityksen konkurssia ei tarvitse pelätä lähiaikoina mikäli sisäpiiriläiset laittavat rahojaan osakkeisiin. Johto toimii todennäköisemmin osakkeenomistajien etujen mukaan, kun heillä on merkittävä osuus yrityksestä.


Se ostaa omia osakkeitaan

Lynch näkee yrityksen omien osakkeiden ostot uskona tulevaisuuteen. Miksi se ei siis sen vuoksi sijoittaisi itseensä? Se on omistajille verotehokkain tapa monissa maissa. Lynch ei puhu siitä millaisilla arvostustasoilla se on järkevää, mutta käyttää esimerkkinä järkevästä hetkestä vuoden 1987 sattuneen pörssiromahduksen jälkeisiä aikoja.

No comments:

Post a Comment