Saturday, July 22, 2017

John Templeton ja osakkeiden halpuuden määrittäminen pidempien aikajanojen avulla

Halpuuden määrittäminen pidempien aikajanojen avulla

Templeton painotti pidemmän aikavälin tuloksentekokyvyn arvioimista. Hänestä osake oli halpa hinnan ollessa matala verrattuna tulevaisuuden tuloksentekokykyyn. Templetonilla se tarkoitti viidestä kymmeneen vuotta riippuen syklistä. Sijoittajan tulee ymmärtää liiketoiminnan syklit. Hänen pitää ymmärtää mitkä tekijät vaikuttavat myyntiin, voittomarginaaleihin, kilpailijoihin ja kilpailutilanteeseen pidemmällä aikavälillä. Keskinkertaisuudet ja huippusijoittajat erottuvat toisistaan siten, että jälkimmäiset keskittyvät tulevaisuuteen ja ensimmäiset nykyisiin tapahtumiin. 

Parhaiten todennäköisyydet löytyvät Templetonista liiketoiminnoista, joilla on matala nykyinen P/E-luku, keskimääräistä korkeammat pitkän ajan kasvuodotukset ja keskimääräistä parempi kyky tehdä tulosta pitkällä aikavälillä. Templeton etsi usein yrityksiä, joiden osakkeiden nykyhinta oli matala verrattuna hänen odotuksiinsa tuloksesta viiden vuoden päästä. Hän toivoi nykyhinnan olevan alle viisinkertainen. Toisin sanoen, 10 euroa nykyisin maksavan osakkeen piti tuottaa viiden vuoden päästä tulosta vähintään 2 euroa. Hän etsi äärimmäisiä alennuksia ja löysi niitä sanojensa mukaan. 

Huippusijoittajat ja halpojen sijoituskohteiden etsijät ovat mieluummin varovaisia arvioissaan tulevasta tuloksentekokyvystä kuin toiveikkaita. Yksittäisten vuosien suuremman tuloskasvun ei pidä vaikuttaa näkemykseen pitkällä aikavälillä. Jos yritys on kasvattanut viimeisen kymmenen vuoden aikana keskimäärin 5%:ia ja viimeisenä vuonna yhtäkkiä se on noussut 7%:iin niin on parempi arvioida tulevaisuuden kasvuksi ensimmäinen lukema mikäli yrityksen liiketoiminnassa ei ole yhtäkkiä tapahtunut jälkimmäistä puoltavia muutoksia. Yksittäisten vuosien tulokset voivat heitellä. Tämä koskee varsinkin kasvusyklin loppumista. Huippusijoittajat eivät jätä huomioimatta huonoja vuosia arvioidessaan tulevaisuutta. On kysyttävä itseltään ovatko tuloskasvuodotukset perusteltuja ja yrittää löytää syyt siihen. Niitä pitää etsiä, kunnes löytää niitä tai on tehtävä uusi arvio. 

Pidemmän aikavälin tutkiskelu pakottaa ajettelemaan monia asioita, jotka voi jäädä huomioimatta nykyiseen keskittyviltä. Seuraavat kysymykset saavat keskittymään olennaiseen lyhytnäköisyyden sijaan: Pysyykö kilpailuetu yrityksellä? Onko sillä pienemmät yksikkökustannukset vai pystyykö se hinnoittelemaan tuotteensa kalliimmiksi, koska brändi on luonut mielikuvan asiakkaille? Pystyykö yrityksen huipputuotteet kopioimaan? Pystyykö se säilyttämään kilpailuasemansa kilpailun koventuessa? 

Kysymykset kertovat voittomarginaalien pysyvyydestä ja tuottavat paremman ymmärryksen. Sitä vaaditaan tuloksentekokyvyn ennustamiseen. Suurimmat voittomarginaalit ja nopeimmin kasvavat tulokset omaavien yritysten tuloksentekokyky säilyy arvokkaana erityisesti tilanteessa, jossa sen liiketoiminnan maantieteellinen laajuus on merkittävä. Kysymyksistä ja vastauksista on pyrittävä tekemään yksinkertaisia ja selkeitä. Ei pidä käyttää liian monimutkaista matematiikkaa kysymysten ratkaisemiseen tai keskittyä yksityiskohtiin liian tarkasti. 

Templeton ja useampi muu kirjan huippusijoittajista hyödyntää lähteenä tutkimansa sijoituskohteen kilpailijoita ja tutkimaan niitä. Usein laadukkain tieto sijoituskohteesta löytyy tätä kautta. Kilpailijat tutkivat toisiaan ja yrittävät löytää toistensa heikkouksia. Ne pyrkivät saavuttamaan kilpailuedun. Ajan myötä niille muodostuu toisistaan tarkka kuva. Kilpailijat pystyvät näkemään vastustajansa todellisen tilanteen ennen sijoittajaa. Templetonista yritysjohtajat olivat yllättävän rehellisiä vastatessaan kysymyksiin kilpailijoista. Toimialan sisäiset yritysostot voivat myös kertoa sijoituskohteen halpuudesta tulevaisuudennäkymiin verrattuna. Myös yrityksen omien osakkeiden osto voi kertoa halvasta hinnasta. 

Yrityksiä pitää tutkia useamman arvostusmittarin perusteella ja jakaa ne osiin, jotta pystyy tulkitsemaan lukuja. PEG-luvun ollessa 0.5 voi yrityksen P/E-luku olla 50 ja kasvuvauhti 100%:ia tai P/E-luku voi olla 15 ja kasvuvauhti on 30%:ia. Yrityksen kasvuvauhti voi olla yksittäisenä vuotena suuri, joten tuloskasvua pitää tarkastella useammalta vuodelta. Tulosmittareiden lisäksi sijoittajan pitää tarkastella tasetta. Nettovelan suuruus on tärkeä tekijä Templetonista. Mittareita tarkastellessa pitää huomioida niiden suuruus verrattuna kilpailijoihin. Joskus järkevämpi sijoituskohde löytyy tätä kautta. 

Useampien menetelmien ja lukujen käyttö on tärkeää kahdesta syystä. Mikään menetelmä ei toimi koko ajan eivätkä yksittäiset luvut kerro tarpeeksi. Useammalla arvostusmenetelmällä ja mittarilla halpa osake on todennäköisemmin hyvä sijoitus. Useampi arvostusmenetelmä ja mittari lisää luottamusta sijoituspäätöksen järkevyyteen. Sitä voi tarvita ennen kuin sijoituskohteen hinta saavuttaa näkemyksen arvosta.

Templeton löysi sijoituskohteita yrityksistä, toimialoista ja maista joita kukaan ei seurannut. Kilpailun vähyys tuottaa mahdollisuuksia. On helpompi olla enemmän oikeassa kuin muutama muu henkilö kuin suuret ihmismassat. Vähemmän seurattuja toimialoja, yrityksiä ja maita löytyy aina. Kaikki niistä eivät ole hyviä sijoituskohteita. Hyvien kohteiden löytämiseen joutuu Templetonista tekemään hieman enemmän töitä kuin mihin suuret massat ovat valmiita. Markkinat toimivat useimmiten tehottomammin vähän seuratuissa sijoituskohteissa. Sijoitta ja hyötyy luodessaan tavan tutkia kohteita, jotka eivät muita kiinnosta.

Halpojen osakkeiden osakkeiden ostajat joutuvat usein odottamaan vuosia ennen suuren yleisön mielipiteen kääntymistä heidän suuntaansa. Tällöin on todennäköistä, että halpoja osakkeita ostanut häviää lyhyellä aikavälillä markkinoille usein odottamattoman paljon. Hän voi hävitä muille parissa vuodessa suurella marginaalilla, vaikka pitkällä aikavälillä tuotot olisivat ylivertaisia. Todennäköisesti hän joutuu kokemaan muiden sijoittajien hyljeksintää ja vähättelyä ollessaan oikeassa. Pitkäjänteisyys on halpojen osakkeiden hankkijan perusominaisuus. Hänen pitää uskoa päätöksiinsä muiden ollessa eri mieltä. Väliaikaisten tappioiden kestäminen on pakollista.

No comments:

Post a Comment