Thursday, August 17, 2017

Jim Rogersin virheet, yhteenveto

Virheet

Ajatteluvirheitä häneltä löytyy ja kyse on ennen kaikkea uskosta siihen, että velka on vihoviimeinen asia kansakuntien ja yksityishenkilöiden taloudelliselle hyvinvoinnille. Asia ei ole yksinkertainen. Rogers muistaa kertoa kuinka paljon hän on tehnyt virheitä, mutta yksityiskohtia hän ei ole kertonut. Hän puhuu usein, että hän sijoittaa aina pari vuotta liian aikaisin. Yksityiskohtia löytyy vain vuodelta 1970, kun hän hävisi kaikki rahansa myymällä kuuden eri yhtiön osakkeita lyhyeksi. 

Velka ei itsessään ole paha tai hyvä, vaikka Rogers näkee sen pahana. Hän jaksaa puhua kuinka velka tulee murskaamaan lähiaikoina Yhdysvallat. Tätä virttä hän on veisannut ainakin kymmenen vuotta. Hän oli lähes oikeassa, mutta näin ei käynyt. Velkavaikeuksien selvittämisen jälkeen hän on jatkanut samaa laulua. Tällä kertaa hän on huolissaan rahanpainamisesta. Toki liiallinen velka ja rahanpainaminen tuhoavat todennäköisesti yksilöt ja kansakunnat. Järkevä velanotto ei tuhoa ketään. Dalio puhuu rahanpainamisesta osana talouden tervehdyttämistä, kun velkoja on maksettava takaisin, koska keskuspankkeja lukuunottamatta muut toimijat eivät voi kasvattaa velkojaan. Rogers on uskonut Yhdysvaltojen romahtavan velkojen vuoksi, mutta tämä ajattelu on väärässä. Näin voi käydä pitkällä aikavälillä, mutta niin tuskin käy edes keskipitkällä.

Vuonna 1970 Rogers oli varma, että osakemarkkinat tulevat romahtamaan, joten hän osti rahoillaan myyntioptioita. Optiot rajoittivat hänen tappionsa, mutta mahdollistivat vipuvoiman käytön mikäli markkinat romahtaisivat. Viiden kuukauden päästä markkinat romahtivat ja hän teki suuren määrän rahaa. Hän myi myyntioptionsa ja kolminkertaisti rahansa. Tämä sai hänet luulemaan, että hän tiesi mitä oli tekemässä. Markkinat nousivat myynnin jälkeen pari kuukautta. Rogers odotti sen ajan tilaisuutta tehdä rahaa romahduksella ja hän päätti myydä lyhyeksi kuuden yrityksen osakkeita. Uutta romahdusta ei tullut ja Rogers hävisi kaikki rahansa, koska hänellä ei ollut rahaa vakuuksiin. Hän joutui kuittaamaan tappionsa ostamalla myymänsä osakkeet. Seuraavien parin, kolmen vuoden aikana kaikki yritykset menivät konkurssiin ja jälkikäteen Rogersin voi sanoa olleen oikeassa, mutta hän hävisi silti rahansa. Kokemus opetti hänelle kuinka vähän hän ymmärsi.



Yhteenveto

Rogers uskoo vahvasti hyödykesijoittamiseen ja Kiinan olevan seuraava maailmanmahti. Hyödykesijoittaminen ei hänestä ole vaikeampaa tai sisällä enemmän riskejä kuin muut sijoitusmuodot. Hän uskoo hyödykkeiden toimivan suojana osakemarkkinoiden laskuja ja inflaatiota vastaan. Viimeiset puolivuosisataa ovat toimineet jonkinlaisina todisteina. Tästä väitteestä hyötyminen ei ole helppoa, koska se vaatii paljon pääomia. Sijoittamalla hyödykeindekseihin vähemmän varallisuutta omistava joutuu uskomaan energian hinnan nousevan, kuten muutkin hyödykkeet inflaation ja osakkeiden kurssilaskun iskiessä.

Rogers uskoo vahvasti itä-Aasiaan ja erityisesti Kiinaan. Länsimaiden valta alkaa pikkuhiljaa seuraavina vuosikymmeninä hiipumaan. Muitakin ehdokkaita maailmanvaltiaiksi on, kuten Intia tai Venäjä, mutta Rogersista todennäköisin on Kiinan valta-asema. Kiinakin tulee kokemaan monia vaikeita aikoja ennen valta-asemaansa, mutta Rogers uskoo kiinalaisten pystyvän selvittämään ne. Hänestä maassa on maailman parhaat kapitalistit. Suurimmat ongelmat hän näkee ympäristön saastumisessa.

No comments:

Post a Comment