Monday, August 7, 2017

Ray Dalion joka vuodenajan salkku

Joka vuodenajan sijoitussalkku

Dalion talouskoneesta tehdyt johtopäätökset ovat auttaneet häntä muodostamaan Pure Alpha- ja All seasons portfolio hedgerahastot. Kokemustensa perusteella hän päätti tutkia jokaista mahdollista sijoitusympäristöä ja niiden merkityksen eri sijoituskohteille. Hän uskoo jokaisella sijoitusvälineellä olevan ihanteellinen ympäristönsä. Joka vuodenajan salkun lähtökohta on välttää suuret tappiot tuottaen samalla mahdollisimman korkeat tuotot. Käytännössä salkku on kompromissi niiden välillä. Dalio käyttää riskin määritelmänä hintaheilahteluja eli hän pyrkii vähentämään tappioita suojautumalla niiltä.

Sijoitustuotteiden hintojen ennustaminen on vaikeaa, vaikka useat uskovat pystyvänsä siihen. Dalio kehoittaa varautumaan yllätyksiin. Romahduksia ei pystytä välttämään, joten niihin täytyy varautua. Joka vuodenajan sijoitussalkku toimii parhaiten sijoittajilla, joilla ei ole lähitulevaisuudessa varaa hävitä rahojaan, kuten eläkeläisillä. Se ei suojaa kokonaan tappioilta, mutta vähentää niitä. Perinteisen, niin sanotun tasapainoisen salkun jakauma osakkeiden ja joukkovelkakirjojen välillä on 50%/50%:ia. Dalion mukaan salkun hintaheilahtelu on todellisuudessa 95%:sti osakkeista riippuvaista. Kyse on oletuksesta, että osakkeiden hinnat nousevat. Edellisessä tapauksessa kyse on sekä S&P500-indeksistä että Barclays US joukkovelkakirjaindeksistä.

Dalion mukaan varallisuuden hintoja heiluttaa neljä asiaa: inflaatio, deflaatio, talouskasvu ja talouden supistuminen. Tarkemmin sanottuna, kyse on enemmän odotusten ylittymisestä ja alittumisesta. Neljä vuodenaikaa ovat seuraavat:

  1. Odotettua korkeampi inflaatio
  2. Odotettua matalampi inflaatio
  3. Odotettua korkeampi talouskasvu
  4. Odotettua matalampi talouskasvu

Daliosta sijoittajan pitää suunnitella salkku siten, että riskit jakaantuvat tasan vuodenaikojen mukaan, koska sijoittaja ei voi tietää mikä vuodenaika on seuraava. Hänen joka vuodenajan salkku on todellisuudessa neljä yhtä suurta salkkua. Täten hän ei kärsi yhdestä vuodenajasta liikaa. Tämä vähentää tuottoja riskien vähentymisen myötä. Kun vuodenajat ovat tiedossa niin Dalio on luonut eri sijoitusvälineille suuntaviivat kertomaan mitkä sijoitusvälineet pärjäävät hyvin missäkin ympäristössä.

  1. Odotettua korkeamman inflaation aikana pärjäävät hyödykkeet/jalometallit ja inflaatiosuojatut valtion joukkovelkakirjat, joissa reaalikorko määrittää tuotot.
  2. Odotettua matalamman inflaation aikana pärjäävät valtion joukkovelkakirjat ja osakkeet.
  3. Odotettua korkeamman talouskasvun aikana pärjäävät osakkeet, yritysten joukkovelkakirjat ja hyödykkeet/jalometallit.
  4. Odotettua matalamman kasvun aikana pärjäävät valtion joukkovelkakirjat olivat ne inflaatiosuojattuja tai eivät.
Dalion joka vuodenajan sijoitussalkku on monimutkainen väline, jossa käytetään monimutkaisia sijoitusvälineitä ja velkavipua. Tavallisella sijoittajalla ei ole mahdollisuuksia tähän. Dalio on julkaissut salkun koostumuksen, jolla tavallinen sijoittaja voi hyödyntää salkkua. Sen painotukset ovat seuraavat:

  • Pitkän aikavälin Yhdysvaltojen valtion joukkovelkakirjat 40%
  • Keskipitkän aikavälin Yhdysvaltojen valtion joukkovelkakirjat 15%
  • Yhdysvaltojen osakkeet 30%
  • Hyödykkeet 7.5%
  • Kulta 7.5%

Edellämainittu salkku ei kerro Dalion salkun yksityiskohdista. Koostumus on esimerkki siitä miten tavallinen sijoittaja pääsee sitä mahdollisimman lähelle. Valitettavasti simulointiin käyttämäni työkalu ei mahdollista edellämainitun salkun pitkäaikaista tarkastelua. Se rajoittuu käytännössä viimeiseen kymmeneen vuoteen. Salkku on huonosti toteuttamiskelpoinen tavalliselle sijoittajalle, koska sijoitukset suoraan kultaan tai hyödykkeisiin voivat tulla tavalliselle sijoittajalle liian hintaviksi. Hyödykeindeksirahastoilla on myös rajoituksensa.

Joka vuosi saman summan sijoittamalla viimeisen kymmenen vuoden 2007-2016 aikana reaalituotto on ollut vajaa 6%:ia ja suurin laskuprosentti huipusta on ollut vajaa 15%:ia. Salkku on tasapainotettu vuosittain. Samana ajanjaksona Yhdysvaltojen markkinoiden vuosittainen reaalituotto on ollut vajaa 11%:ia, mutta suurin laskuprosentti on ollut peräti 51%:ia. Eläkkeellä oleville tai lähiaikoina siirtyville salkun tyhjentyminen puoleen voi tuottaa vaikeuksia, joten joka sään salkku on heille turvallisempi vaihtoehto.

Pidemmän aikavälin 1.1.1978-31.12.2016 tarkasteluun olen käyttänyt muuten samaa allokaatiota kuin joka vuodenajan salkussa, mutta olen korvannut hyödykkeet kullalla. Salkkua on tasapainotettu vuosittain. Tällöin salkun reaalituotto on ollut vajaa 9%:ia. Sen suurin lasku huipusta on ollut noin 13%:ia. Yhdysvaltojen markkinoiden reaalituotto on ollut samana ajanjaksona hieman yli 10%:ia. Suurin lasku on ollut vajaa 51%:ia. Tarkempaa tarkastelua voi suorittaa osoitteessa 

www.Portfoliovisualizer/backtest-asset-class-allocation.

Joka vuodenajan salkku sopii parhaiten eläkeläisille tai eläkkeelle piakkoin siirtyville. Muuten suosittelen keskittymistä pienikuluisiin indeksirahastoihin. Tilanne joka vuodenajan salkun tulevien tuottojen osalta on haastava, kuten on ollut viimeiset viisi vuotta. Joukkovelkakirjojen ja osakkeiden hinnat ovat korkeat.

Palaamalla Dalion talouskoneeseen voi huomata, että varsinkin joukkovelkakirjojen hintasyklit ovat pitkiä. Yhdysvalloissa edelliseen syklin puolikkaaseen eli hintojen noususykliin kului yli 30 vuotta. Myös laskusyklin voi odottaa kestävän vuosikymmeniä, joten Yhdysvaltojen valtionlainojen tuotot jäävät pienemmiksi. Sijoittaja voi odottaa keskipitkällä aikavälillä joka vuodenajan salkun vuosittaisten reaalituottojen jäävän alemmiksi. Se tulee olemaan lähellä vuosien 2007-2016 vuosittaisia tuottoja eli vajaata 6%:ia. Pidän tätä todennäköisenä, mutta en varmana. Eläkkeellä olevilla tai nopeasti sille siirtyville henkilöille todennäköiset tuotot ovat mielestäni riittävät. Muiden kannattaa harkita muita vaihtoehtoja.

No comments:

Post a Comment