Thursday, June 1, 2017

Charlie Mungerin ajattelumallikehikko, suurten numeroiden laki, permutaatiot ja yhdistelmät, pareton laki

Suurten numeroiden laki

Suurten numeroiden laki sanoo, että taajuus jolla jokin tapahtuma havaitaan pitää olla sama sen todennäköisyyden kanssa, kun tutkitaan suurta havaintomäärää. Kolikkoa heittäessä se sanoo, että klaava ja kruuna esiintyvät yhtä monta kertaa suurella havaintomäärällä. Toisin sanoen, todellisuus kehittyy kohti teoreettisia havaintomääriä. Sinun onnistumisesi sijoittajana voi erota todennäköisyyksistä lyhyellä aikavälillä, mutta pidemmällä aikavälillä tuloksesi vastaavat taitojasi. Saat parempia tuloksia pitkässä juoksussa, kun teet yksittäisiä sijoituksia todennäköisyyksien ollessa puolellasi.

Suurten numeroiden laki sanoo myös, että suuremman yrityksen on vaikeampaa kasvattaa tulostaan ja liikevaihtoaan tietyn pisteen jälkeen kuin pienemmän. Miljardiluokan liikevaihtoa pyörittävän yrityksen on vaikeampaa parantaa kannattavuuttaan kuin miljoonaluokan. Tietyn pisteen jälkeen yrityksen on myös hankalampaa kasvattaa voittomarginaaliaan. Voittomarginaalin tuplaaminen on vaikeampaa yritykselle, jolla se on 20%:ia kuin yritykselle, jolla se on 10%:ia. Piensijoittajan etuna on koko, koska hän voi valita sijoituskohteensa suuremmasta joukosta kuin esimerkiksi suuri osakerahasto. Munger ja Buffett ovat toistuvasti varoitelleet Berkshiren tuloksen kasvuvauhdin hidastuvan suurten numeroiden lain vuoksi. 

Permutaatiot ja yhdistelmät

Joukon permutaatio on sen alkioista muodostettu jono, jossa jokainen alkio esiintyy kerran. Kuusi palloa voidaan ottaa hatusta 6*5*4*3*2*1=120 eri tavalla. Permutaatiot kertovat ettei ole yhtä oikeaa tapaa järjestää sijoituksensa. Voit sijoittaa osakkeisiin, kiinteistöihin, tietyille toimialoille, jne. Lisäksi voit tulkita permutaatioita siten, että ajattelumallit tuottavat samaan suuntaan vaikuttaessaan suuremman lopputuloksen kuin eri mallien summat.

Matematiikassa yhdistelmä tarkoittaa tapaa valita eri alkioita niiden suuremmasta kokoelmasta. Yhdistelmässä alkioiden järjestyksellä ei ole väliä. Voit valita kuuden hengen ryhmästä kahden hengen ryhmän 6*5*4*3*2*1/(2*1)*4*3*2*1 = 15 eri tavalla. Tosielämässä suurin osa ajattelumalleista vaikuttaa sekä negatiivisella että positiivisella tavalla lopputulemaan. Yrityksiä voi analysoida ajattelumallien avulla. Sijoittajan pitää huomioida sekä negatiivisesti että positiivisesti yhtiön tuloksentekokykyyn vaikuttavat tekijät. Vaikutusten yhdistelmää voi hyödyntää arvioidessaan todellista arvoa.

Pareton laki
 
Pareton laki sanoo, että suurin osa seurauksista johtuu pienestä määrästä syitä. Yritystoiminnassa suurin osa liikevaihdosta ja voitoista tulee pienestä määrästä tuotteita, palveluita tai asiakkaita. Sama pätee myös yritysten kohtaamiin ongelmiin ja tappioihin. Myös suurin osa sijoittajien voitoista ja tappioista tulee pienestä määrästä sijoituskohteita. Berkshire on tehnyt suurimman osan rahoistaan kahden käden sormilla laskettavalla sijoituskohteiden määrällä, vaikka sillä on nytkin omistuksia ainakin 70:ssä yrityksessä.

No comments:

Post a Comment