Monday, June 12, 2017

Charlie Mungerin ajattelumallikehikko, evoluutio, disruptio ja korkoa korolle ilmiö

Evoluutio

Evoluutio on biologisten yhteisöjen perinnöllisten ominaisuuksien muutos läpi sukupolvien. Suurin osa käsittää evoluution vahvimpien selviytymisenä mikä ei ole sama asia. Suurin ja vahvin ei voita läheskään aina, mutta parhaiten sopeutuvat voittavat. Vaikka maailma on muuttunut harppauksittain viimeisen 150 vuoden aikana, elintoimintomme eivät ole kehittyneet juurikaan viimeisess' 150 000:ssa vuodessa. Niiden kehittymiseen meni miljoonia vuosia. Kykymme hallita tietoa ei ole juurikaan muuttuneet vuosituhansien saatossa. Se mikä oli aiemmin järkevää selviytymisen kannalta ei toimi hyvin sijoittamisessa. Parhaiten tähän tosiasiaan sopeutuvat ja sen ymmärtävät sijoittajat tekevät ja ovat tehneet eniten rahaa. 

Markkinatalous on jatkuvasti muuttuva järjestelmä missä muutokset tapahtuvat yleensä asteittain. Evoluutiossa muutos tapahtuu hitaasti, mutta markkinataloudessa siihen verrattuna nopeasti. Joseph Schumpeterista markkinatalous kannattaa ymmärtää jatkuvan kehityksen ja luovan tuhon yhdistelmänä. Siinä jokainen markkinatoimija yrittää sopeutua jatkuviin muutoksiin kilpailijoitaan paremmin. Suurin osa kehityksestä tapahtuu asteittain. Luova tuho on äkillisempi ja väkivaltaisempi ilmiö. Siinä aikansa eläneet, huonosti hoidetut tai kilpailykykynsä menettäneet yritykset ja toimialat luhistuvat.

Yhteiskuntamme ovat suurten muutosten kourissa, koska olemme siirtymässä teollisesta yhteiskunnasta kohti tietoyhteiskuntaa. Parhaiten muutokseen sopeutuvat sijoittajat saavat aikaan suurimmat voitot. Yritysten fyysisen pääoman, kuten koneiden tai kiinteistöjen tarve pienenee. Yritysten henkilökunnan henkisten pääomien tarve kasvaa samalla tiedonhankinnan helpottuessa. Muutosvauhti on kasvamassa. Markkinatalous siirtyy kohti helpommin kopioitavia tuotteita. Lisäksi se tarkoittaa, että pääomat ovat helpommin kaikkien hyödynnettävissä, kun niitä ei tarvitse varastoida niin paljoa.

Disruptio

Disruptio tarkoittaa yllättävää ja suurta murrosta mikä muuttaa yritysten toimintaympäristöä radikaalilla tavalla. Maapalloa hallinneet dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon äkillisen muutoksen seurauksena. Samoin kävi Nokian matkapuhelintoiminnalle kosketusnäyttöjen yleistyessä. Disruptio muuttaa toimintaympäristöä niin paljon etteivät entiset lainalaisuudet päde. Se ei tarkoita suurta kehitystä vaan todellista muutosta. Suuret yritykset voivat kuolla, vaikka niillä olisi hallitseva markkina-asema.

Ensimmäisenä tähän kehitykseen kiinnipääsevät yritykset voivat saavuttaa markkina-aseman, jota on vaikea voittaa. Edellisellä asemalla ei ole merkitystä. Disruption ja sen ensimmäisenä havaitsevien yritysten osakkeilla voi tehdä huipputuottoja. Toisaalta epäonnistumisen riskit ovat suuret, koska voittajien valikoiminen uudessa ympäristössä on vaikeaa. Berkshire ei ole sijoittanut tietääkseni koskaan disruptiosta hyötyviin yrityksiin sen tapahtuessa, koska sen toimijat eivät usko pystyvänsä ennakoimaan sen tuomia muutoksia. Berkshiren pääliiketoimintaa Buffettin ostohetkellä voi pitää disruption uhrina.



Korkoa korolle ilmiö

Viimeisen kahdensadan vuoden aikana Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat tuottaneet keskimäärin noin seitsemän prosentin reaaikorkoa. Lukuun ei sisälly kaupankäyntikuluja. Mikään ei takaa vastaavan kehityksen jatkuvan. Korkoa korolle -ilmiö on sijoittajalle tärkein yksittäinen matemaattinen tosiasia. Sen ymmärtäminen kasvattaa tuottoja ja vähentää turhia kuluja. Ilmiö toimii myös sinua vastaan, mikäli et huomioi veroja tai kulusi ovat liian suuret. Osakerahastojen hyödyt katoavat suurimmassa osassa rahastoja liian suurien kulujen vuoksi. Siksi pienikuluiset indeksirahastot voittavat niistä suurimman osan pidemmällä aikavälillä.

Berkshire ostaa mieluiten kokonaisia yrityksiä, koska ne toimivat verotehokkaammin kuin suhteellisen pienet osakemäärät. Lisäksi se pyrkii pitämään osakkeitaan ikuisesti, koska myyntivoittoverot ovat 35%:ia kirjoitushetkellä. Edellämainitusta voidaan ottaa esimerkki: Otetaan kaksi sijoittajaa ja sama yritys. Sijoitettavana 1000€:a. Yrityksen pörssikurssi nousee 10%:ia vuodessa. Sijoittaja A pitää osakkeita 10 vuotta. Sijoittaja B myy joka vuoden loputtua osakkeensa. 10 vuoden jälkeen sijoittajalla A on verojen maksun jälkeen noin 2036€ ja sijoittajalla B on noin 1877€:a. Sijoittaja A sai vuosikorkoa noin 7.37%:ia ja sijoittaja B 6.5%:ia. Pidemmillä aikaväleillä rahamäärien erot vain kasvavat.

No comments:

Post a Comment