Thursday, June 15, 2017

Charlie Mungerin ajattelumallikehikko, etulyöntiasema, immateriaalioikeudet, vaihtoehtoiskustannukset ja 2-osainen analyysi

Etulyöntiasema

Munger etsii aina etulyöntiasemaa mitä hän tekeekin. Oli kyse pokerista, sijoittamisesta tai yritystoiminnasta. Hän myös välttää toimimasta ympäristöissä, joista hän ei löydä itselleen etua. Hän uskoo, että pätevät henkilöt tietävät osaamisensa rajat eivätkä ylitä niitä. Rajojen ylittämisestä seuraa tappiot. Löydät helpommin etulyöntiaseman vähemmän kilpailluilta aloilta. Sinun on helpompi olla kaupunginosasi paras putkimies kuin maailman parhain tenniksenpelaaja. Kaikilla on ainutlaatuiset lahjakkuutensa, koska ihmisten aivokytkennät ovat monimutkaiset. Sinun pitää vain löytää omasi. Sinun on helpompi sijoittaa toimialalle minkä ymmärtämiseen sinulla on kilpailijoitasi enemmän lahjakkuutta eikä sinun tarvitse käyttää niin monia tunteja sen opettelemiseeen kuin sinua lahjattomampien.Immateriaalioikeudet

Monien yritysten tärkeimmät omaisuuserät löytyvät tuotemerkeistä, patenteista ja muista immateriaalioikeuksista. Tästä huolimatta niiden tasearvot voivat olla nollissa. Yksi syy on, että niiden todellista arvoa on vaikea määrittää, vaikka brändien arvoja määritelläänkin eri toimijoiden puolesta. Tekijänoikeuksilla on arvonsa. jotkin tuotemerkit tai niiden lisensoiminen tekevät omistajilleen rahaa vuosikymmeniä. Parhaimmassa tapauksessa sijoittaja voi löytää kohteita, joiden immateriaalikoikeuksia ei ole määritelty läheskään täysiin arvoihinsa. Tutki yrityksen tasetta ja sen liikearvo-kohtaa mikäli epäilet ettei oikeuksia ole arvostettu tarpeeksi.


Vaihtoehtoiskustannukset

Vaihtoehtoiskustannus tarkoittaa sitä hyötyä, jonka henkilö olisi saanut, mutta josta luopui jonkin toisen teon vuoksi. Sijoittamisessa se tarkoittaa valitun sijoituskohteen ja sen vaihtoehtojen tuottojen erotusta. Et voi sijoittaa samoja rahoja kahteen eri kohteeseen vaan joudut valitsemaan toisen. Voit myös valita ettet sijoita rahoja tiettyyn sijoituskohteeseen vaan jätät ne tilillesi odottamaan parempia vaihtoehtoja. Tällöin vaihtoehtoiskustannuksesi ovat menetetyt tuottosi + inflaatio sen aikaa, kun rahat ovat käteisenä. Berkshirellä mitataan kaikki tekeminen vaihtoehdoilla. Esimerkkinä voi pitää sitä, että suurimmat tappiot yritys on tehnyt Mungerin ja Buffettin sanojen mukaan jättämällä sijoittamatta Walmartiin. Munger uskoo myös, että uusia sijoituksia pitäisi ensisijaisesti etsiä vanhoista omistuksista eikä vaihtoehdoista.


2-osainen analyysi

Munger on luonut 2-osaisen analyysin, jossa ensimmäisenä hän kiinnittää huomionsa järkevyyteen eli havainnoitaviin tosiasioihin. Toisessa osassa hän käsittelee päätöksentekoon liittyviä alitajunnassa syntyviä vaikutteita. Nämä vaikutteet johtavat usein vääriin johtopäätöksiin ja tuottavat järjettömyyksiä. Ilman analyysin toista osaa olet todennäköisemmin väärässä. Egosi, ympäristösi, muut ihmiset ja monet muut tekijät tuottavat sinulle vääriä johtopäätöksiä. Teet keskimäärin huonompia päätöksiä mikäli et ole niiden vaikutuksista tietoinen.

No comments:

Post a Comment