Monday, June 26, 2017

Charlie Mungerin ajattelumallikehikko, häviöiden ylikorostaminen, ryhmäpaine, kontrasti

Häviöiden ylikorostaminen

Reagoit usein järjettömällä voimakkuudella pieneen tai mahdolliseen tappioon, kun kyseessä on omaisuus, rakkaus tai jokin muu sinulle tärkeä asia. Kuvittele vedonlyönti, jossa sinulla on 50%:n mahdollisuus voittaa 110€:a ja 50%:n mahdollisuus hävitä 100€:a. Löisitkö vetoa? Suurin osa ei löisi vetoa talousnobelisti Daniel Kahnemanin tutkimusten mukaan, vaikka odotusarvo on positiivinen. Kuvittele tilanne, jossa voit hävitä varmasti 90€:a tai 90%:n mahdollisuus hävitä 100€:a. Kumman valitset? Suurin osa valitsisi jälkimmäisen vaihtoehdon, vaikka odotusarvo on sama. Otat todennäköisesti suurempia riskejä välttääksesi häviön kuin voittaaksesi.

Yksittäistapauksissa tällä ei ole merkitystä. Pidemmillä aikaväleillä ja useammilla tapahtumakerroilla ajateltuna taipumus voi tehdä loven sijoitustuottoihisi. Voit myydä parhaiten tuottavia sijoituskohteitasi, jotta voit yrittää päästä voitolle huonommin tuottavissa sijoituskohteissasi. Voit myös päättää ettet myy osakkeitasi ennen kuin ne ovat voitolla, vaikka todennäköisyydet huononisivat koko ajan. Tappionpelkoasi käytetään hyväksi tarjoamalla ”riskittömiä” tuottoja. Todellisuudessa ne vähentävät mahdollisia tuottojasi palkkioiden viedessä suhteellisesti suuremman osan. Pääomanturvaaminen maksaa aina ja maksaja on asiakas.


Ryhmäpaine

Ryhmäpaine tarkoittaa, että määrität muiden ajatusten ja tekemisten kautta mikä on sinulle järkevää ja sopivaa. Myös tekemättömyys voi tuottaa ryhmäpaineen. Suuret väkijoukot ovat enimmäkseen oikeassa. Tämä pätee, kun väkijoukoissa 1. jokaisella on yksilöllistä tietoa 2. jokainen tekee johtopäätöksensä itse 3. jokainen jäsen pystyy erikoistumaan ja saamaan paikallista tietoa ja 4. joukko sisältää mekanismin, jolla muutetaan yksittäiset johtopäätökset yhtenäiseksi päätökseksi. Osakemarkkinat ovat useimmiten oikeassa. Yksittäisten yritysten kohdalla niitä seuraavien toimijoiden määrällä on merkitystä. Mitä vähemmän erilaisia ja erimielisiä toimijoita on sitä huonommin niiden hinnat todennäköisesti vastaavat todellista arvoa.

Kun markkinat menevät pitkän aikaa samaan suuntaan niin liian suuri osa markkinatoimijoista muuttuu yksimielisiksi eivätkä edellämainitut reunaehdot täyty. Toisin sanoen, markkinat ovat tehokkaat, kun niiden toimijat ovat riittävästi eri mieltä arvostustasoista. Monet muut psykologiset taipumukset, kuten auktoriteetit ja saatavuuden ylikorostuminen vahvistavat ryhmäpainetta. Ne muuttavat ihmisten ajatuksia ja tekemisiä samaan suuntaan. 

Sijoittajana sinun pitää tarkkailla ryhmäpaineen vaikutusta sijoituskohteisiisi. Yritysten ylin johto voi toimia typerästi, koska muiden yritysten ylin johto tekee niin. He voivat luoda omistajilta tuottoja vieviä optio-ohjelmia muiden toimiessa samoin. He voivat myös tehdä yritysostoja kovilla hinnoilla, koska muut tekevät niin. Valitse sijoituskohteesi siten, että ylimmällä johdolla on näyttöjä itsenäisestä ajattelusta. Berkshiren yksi etu sijoituskohteena on, että Omaha on kaukana monista muista rahoitusmarkkinoiden toimijoista. Ryhmäpaine ei pääse vaikuttamaan Buffettiin yhtä paljon kuin muihin. Berkshire on myös luonut yrityskulttuurinsa vähillä ulkopuolisilla vaikutteilla.


Kontrasti

Aivot pyrkivät toimimaan yksinkertaisten signaalien avulla. Ne reagoivat muutoksiin ympäristössämme. Aivosi vertaavat aistiesi tuottamia ärsykkeitä toisiinsa ja tekevät johtopäätökset vertailujen perusteella. Päinvastaisessa tapauksessa ärsykkeiden tuottamat muutokset ovat niin pieniä etteivät aivosi pysty käsittelemään niitä. Sijoituskohteidesi liiketoiminta voi mennä pienin muutoksin kohti tuhoa huomaamattasi. Yritysjohdon päästäessä alaistensa helpolla väärinkäytöksistään voi johtaa koko ajan pikkuhiljaa kasvaviin ongelmiin. Ongelmat voivat tuhota koko yrityksen mikäli niihin ei puututa ajoissa. Lisäksi kontrastin puuttuminen ympäristöstä saa sinut luulemaan, että tietty asia on tosi.

No comments:

Post a Comment