Tuesday, June 20, 2017

Charlie Mungerin ajattelumallikehikko, psykologiset taipumukset, kannustimet, pitäminen/vihaaminen, johdonmukaisuus ja vastavuoroisuus

Psykologiset taipumukset

Hermosoluistasi löytyvät ohjeet ohjaavat käyttäytymistäsi. Toimintasi perustuu joko hermosoluissasi oleviin valmiisiin toimintoihin, jotka tulivat geeneistäsi tai kokemuksiisi. Nämä ohjeet toimivat suurimman osan ajasta. Sinua voidaan myös ohjata haluttuun suuntaan. Myös yllättävät tapahtumat muuttavat ohjeitasi. Ympäristösi vaikuttaa hermosoluihisi pitkällä aikavälillä. Ohjeet selittävät psykologiset taipumuksesi. Niiden vaikutukset riippuvat henkilöstä ja hänen kokemuksistaan. Enimmäkseen taipumukset toimivat hyödyksesi, mutta välillä ne toimivat sinua vastaan. Kukaan ei ole täysin immuuni niille. Psykologiset taipumukset toimivat harvoin yksittäisinä ilmiöinä.

Kannustimet

Kannustin tarkoittaa mitä tahansa mikä motivoi tiettyyn valintaan tai toimintaan. Mungerista kannustimien vaikutusta aliarvioidaan. Ne muuttavat saajiensa käytöstä ja ajattelua. Mikäli haluat muuttaa toisen käytöstä tai ajattelua niin vetoa hänen saamaan hyötyynsä järjen sijaan. Parhaiten onnistut, kun vetoat molempiin. Rahoitusmarkkinoilla asiakkaiden kannustimet ovat harvoin samat myyjien kanssa.. Tämä tuottaa perverssejä eturistiriitoja. Myyjät tai heidän yrityksensä saavat enemmän rahaa, kun he saavat sinut sijoittamaan suurempia palkkioita ottaviin rahastoihin. Teet sijoituksillasi suuremmalla todennäköisyydellä enemmän rahaa, kun minimoit kulusi. Harva rahastomyyjä minimoi osto-, myynti-, ja hallinnointikulusi.

Ole varovainen sijoittaessasi yrityksiin, joissa on mittavat optio-ohjelmat johdon palkitsemiseen. Nämä saa johtajat tekemään surkeita päätöksiä pitkällä tähtäimellä heidän lyhyen tähtäimen etujen mukaan. Berkshirellä on tarkkaan suunniteltu palkkiojärjestelmä. Sen kokonaan omistettujen tytäryhtiöiden johtajille räätälöidään jokaiselle omat palkitsemisjärjestelmät. Ne keskittyvät niihin asioihin, joihin johtajalla on mahdollisuus vaikuttaa. Berkshire palkitsee suurilla summilla, mutta maksaa kaikki palkkiot käteisellä, jotta osakekurssien manipulointi ei olisi mahdollista. Lisäksi yritys pyrkii ostamaan yrityksiä, joiden ylimmällä johdolla on suuri omistusosuus johtamassaan yrityksessä. Tällöin johtajien ja omistajien kannustimet ovat lähellä toisiaan.

Pitäminen/vihaaminen

Sanot helpommin kyllä pitämillesi ihmisille. Tykkäät enemmän heistä, jotka tuovat hyviä uutisia. Pitämilläsi ihmisillä on yhtäläisyyksiä: fyysinen viehättävyys, samankaltaisuus kanssasi ja heidän kertomansa kohteliaisuudet. Lisäksi pidät enemmän ihmisistä, joiden kanssa vietät aikasi. Et ota pitämiesi ihmisten heikkouksia huomioon. Tämä voi johtaa ongelmiin. Pidät automaattisesti enemmän niistä rahoitusalan toimijoista, jotka lupaavat sinulle parempia tuottoja tai oikoteitä niihin. Liian suurten tuottojen lupaaminen voi saada sinut antamaan rahasi niiden ihmisten sijoitettaviksi, jotka eivät todellisuudessa tiedä mitä ovat tekemässä tai valehtelevat sinulle.

Vihaat ihmisiä, jotka kertovat asioita, joista et pidä. Uskot enemmän hyviä ja pitämiäsi uutisia kuin huonoja. Edellämainittujen ihmisryhmien vaikutus päätöksiisi ei vaadi heidän läsnäoloaan. Voit pitää odotuksesi paremmin realistisina, kun etsit uutisia tai ihmisiä, jotka eivät vastaa maailmankuvaasi. Et ehkä pidä heistä tai heidän tuomista uutisistaan, mutta he toimivat vastavoimina yksisilmäiselle ajattelulle.


Johdonmukaisuus

Jatkat todennäköisesti käytöstä jota olet ennenkin harrastanut. Taipumus voidaan johtaa myös liikkeen jatkuvuuden laista. Tapasi muodostavat teoistasi jopa puolet. Mitä nuoremmin opit hyville tavoille sitä vähemmän niiden muuttaminen vaatii aikaa ja panostusta. Buffettkin korostaa tätä opiskelijoille puhuessaan. Yksi osa tapojen neurologiaa on kannustimet. Ilman niitä tavat eivät muodostu. Ne voivat olla mitä tahansa hormonitasojen muutoksista auktoriteetin kasvuun. Johdonmukaisuudesta annetut oikeat kannustimet ohjaavat ihmisiä haluttuun suuntaan.


Vastavuoroisuus

Vastavuoroisuus-periaate sanoo, että sinun pitää vastata sinulle tehtyyn myönnytykseen, palvelukseen, lahjaan tai muihin tekoihin. Periaate on tehokas tapa saada sinut tekemään jotain mitä et tekisi. Periaate yhdistyy monien taipumusten, kuten pitämisen ja eroavaisuuksien huomaamisen kanssa. Myyjien tarjoamat ilmaisnäytteet tai ilmainen tarjoilu on osa myyntitapahtumaa, jossa pyritään saamaan sinut asiakkaaksi. Älä ota ilmaispalveluita vastaan mikäli et ole varma, että pystyt sanomaan ei niiden jälkeen tulevalle myyntipuheelle.

No comments:

Post a Comment