Tuesday, August 8, 2017

Ray Dalion Bridgewaterin ainutlaatuinen yrityskulttuuri

Bridgewaterin ainutlaatuinen yrityskulttuuri

Dalio uskoo, että tietyillä periaatteilla markkinat voi voittaa. Kaikille ei käy samat periaatteet. Omiin mielipiteisiin luottaminen ei ole hänelle helppoa. Hän uskoo, että voi tehdä paljon töitä ja olla silti väärässä. Väärien mielipiteiden seurauksena voi olla suuret tappiot. Suuri yleisö on usein väärässä, joten sijoittajan pitää ajatella itse. Hänen pitää olla oikeassa tehdäksesi rahaa, kun muut ovat väärässä. Hänen pitää olla itsenäinen ajattelija, koska konsensus näkyy hinnoissa. Hänen on muistettava, että ollessaan eri mieltä on virheiden todennäköisyys suuri.

Dalio on mielestään voittanut markkinat toimimalla seuraavasti:

  • Hän on tehnyt haluamaansa työtä vain saadakseen haluamansa lopputuloksen.
  • Hän teki parhaat johtopäätökset kykyjensä mukaan saadakseen haluamansa.
  • Hän stressitestasi johtopäätöksensä älykkäimmillä löytämillään ihmisillä nähdäkseen missä oli väärässä.
  • Hän pyrki välttämään ylisuurta itseluottamusta ymmärtääkseen miten toimia asioiden kanssa, joita hän ei osaa tai tiedä.
  • Hän taisteli näkemystensä kanssa, pyrkien oppimaan päätöstensä seurauksista ja oppimaan sekä parantamaan menettelytapojaan.

Bridgewaterin työntekijöiden pitää käyttää ohjenuorinaan edellämainittuja asioita. Parhaiten niihin päästään radikaalilla läpinäkyvyydellä ja rehellisyydellä. Niitä tarvitaan, jotta työntekijöillä on mahdollisuus puhua virheistä, heikkouksista ja ongelmista. Kissa voidaan nostaa heti tarvittaessa pöydälle. Ne tarkoittavat, että kaikki voivat nähdä kaiken. Tämä mahdollistaa kaikille todellisen ymmärryksen, jotta he voivat tehdä itsenäiset päätökset ja arviot. Bridgewaterilla pyritään siihen, että vain ideoiden paremmuus ratkaisee. Paremmuus tarkoittaa todellisuuden tarkkaa ymmärtämistä.

Kaikki Bridgewaterilla käydyt keskustelut nauhoitetaan ja jokainen saa nähdä keskustelut. Kaikki voivat tuoda esille mielipiteensä, virheensä ja heikkoutensa. Seurauksena ovat paremmat tulokset ja ihmissuhteet. Jokaisen keskustelijan pitää vastata mm. seuraaviin kysymyksiin: ”Mikä on totta?” ja ”Mitä sille pitää tehdä?” Radikaali rehellisyys on shokki uudelle työntekijälle. Dalion mukaan sopeutumiseen menee noin puolitoista vuotta eikä kulttuuri sovi kaikille. Keskustelujen nauhoittamiselle on syynsä. Todellisuus tulee parhaiten ilmi, kaikki näkevät muidenkin tekevän virheitä, kaikki ymmärtävät mitä on tapahtumassa ja kaikki näkökulmat tulevat esiin käsittelyä varten.

Bridgewaterilla aloitettiin vuosina 1984-1985 laittamaan sääntöjä tietokoneelle. Yritys on koneistanut päätöksentekonsa. Dalio uskoo todisteisiin perustuvaan järjestelmään ja koneiden kykyyn auttaa. Tietoa pitää jatkuvasti kerätä, koska markkinat muuttuvat. Keskustelijoilla on käytössään iPadit. Jokainen voi lisätä panoksensa keskusteluun niillä yhtä aikaa. Jokainen tarjoaa palautetta ja kaikki voivat tuoda ajatuksensa ilmi. Keskustelijat voivat käsitellä erimielisyydet heti. Totuuteen päästään harkitsemalla erimielisyyksiä rehellisesti. Pisteyttämällä palautteita ja muita ihmisiä Bridgewaterilla, on saatu aikaan näkemyksiä, jotka kertovat missä asioissa ihmiset ovat hyviä. Työntekijöiden uskottavuutta tiettyjen päätösten tekoon mitataan pisteillä.

Jotkut ovat parempia joissakin asioissa. Heidän osaamiseensa voidaan luottaa niissä, mutta toisissa taas ei. Tiedot ovat nähtävissä livenä. Daliolle on tärkeää, että hän tietää viisaimpien ihmisten olevan eri mieltä ja hän saa heidän näkemyksensä. Näin hän pienentää mahdollisuuksiaan olla väärässä. Hänen mielestään suurin tragedia on väärien ajatusten pysyminen ihmisten päässä, koska niitä ei ole testattu. Tietokone arvioi keskustelijoita tietojen perusteella. Bridgewaterilla saadaan parempi ymmärrys ihmisistä. Samalla viestintä paranee. Jokainen tarvitsee muita rooleissa, joita ei voi itse täyttää. Jokaisen pitää ymmärtää heikkoutensa.


Sijoittaja voi hyötyä radikaalista rehellisyydestä julkaisemalla parhaat sijoitusideansa mm. blogissa tai jakamalla ne asiasta mielestään eniten tietävien kanssa. Johtopäätöksien syyt kannattaa kertoa. Tällöin muut voivat kertoa mitä mieltä ovat johtopäätöksistä ja miten niihin tulisi suhtautua. Tästä huolimatta on muistettava, että kaikkien mielipiteillä ei ole merkitystä. Vain perustellut ja selkeästi ajatuksella ilmaistut mielipiteet kannattaa huomioida.

No comments:

Post a Comment