Monday, August 14, 2017

Jim Rogers ja historian opetukset, vain muutos on pysyvää

Historian opetuksista. Vain muutos on pysyvää

Rogers luki historiaa yliopistossa ja on opiskellut sitä koko elämänsä. Hänellä riittää näkökulmia. Ennen kaikkea hän puhuu siitä, että mikään ei ole niin varmaa kuin muutos. Se on ainoa pysyvä asia. Se mikä näyttää nyt itsestäänselvältä on jotain muuta huomenna. Hänestä maailma ei ole koskaan ollut sama viidentoista vuoden aikaväleillä. Näin on tapahtunut aina ja tulee tapahtumaan. Näitä muutoksia kannattaa pyrkiä ennakoimaan.

Sijoittajan on pystyttävä ennakoimaan muutosta. Rogers varautui muuttamalla Singaporeen. Hän tarkoittaa muutoksilla pitempien ajanjaksojen eli kymmenien vuosien aikajännettä. Hän uskoo, että maailmassa seuraavien vuosikymmenien aikana tapahtuvia muutoksia ovat mm. Aasian valta-aseman vahvistuminen ja finanssipiirien vaikutuksen pieneneminen. Monet vakaimmat ja ennustettavimmatkin kansakunnat ovat kohdanneet nopeita muutoksia, kuten Itävalta-Unkari viime vuosisadan alussa. Rogers uskoo euroalueen romahdukseen ja Yhdysvaltojen talouden sakkaamiseen velkakriisien vuoksi. Tähän mennessä hän on ollut enemmän väärässä kuin oikeassa. Hän uskoo, että on huono ajoittamaan tulevia muutoksia ja on usein vuosia väärässä. Hän näkee romahduksilla yhteisiä tunnusmerkkejä.

Historian saatossa maailmanvaltiaaksi kohonneet kansakunnat ovat menettäneet johtopaikkansa. Niin käy Yhdysvalloillekin. Kyse on vain ajankohdasta. Yhteiskunnat rikastuvat ja pysyvät edelläkävijöinä muutamia vuosikymmeniä tai vuosisatoja. Sen jälkeen johtoasema on ohi. Itsetyytyväisyys iskee aina. Tarpeelliset muutokset tehdään liian hitaasti ja ne saadaan läpi, kun ihmisillä ei ole vaihtoehtoja. Yksi selitys myöhästymiselle on, että poliitikot eivät saa niitä kansalle myytyä. Tämä on vallanpitäjien tekosyy sille ettei heillä riitä uskallusta muutoksiin. Oman kykenemättömyyden lisäksi he syyttävät aina ulkomaalaisia. Tämä ei koske vain poliitikkoja vaan yrityksiä, kansalaisia ja ammattiliikeyhdistyksiä. Suurin syy on, että vain harvat haluavat kuulla pahoja uutisia. Muut pistävät päänsä pensaaseen.

Taloudella on valtiaansa ja heidänkin johtopaikkansa vaihtelevat. Talouspuolen innovaatiot liikuttavat rahoitusmarkkinoita välillä johtoasemaan. Sen mennessä liian pitkälle johtoasema rapistuu ja reaalituotteet ottavat johtopaikan. Rahoitusmarkkinoiden asema vaurauden tuottamisessa on pienentynyt vuosien 2008-2009 jälkeen. Sääntely on lisääntynyt eikä pankkiirien työtä arvosteta yhtä paljon. Näin kävi 1929 vuoden pörssiromahduksenkin jälkeen. Reaalituotteet, kuten maataloustuotteet ovat olleet kauan kiinnostuksen ulkopuolella. Rogers on ennustanut niiden kallistuvan. Maanviljelijöiden keski-ikä on korkea eikä yliopistoista valmistu paljon sen asiantuntijoita. Kukaan ei halua maanviljelijäksi mikä Rogersista on merkki siitä etteivät maataloustuotteiden hinnat voi paljoa halventua. Se tarkoittaisi hintojen lähtevän pian nousuun.

Sijoittajan huomatessa suurien muutoksien tulevan on hän pakotettu tekemään kysymyksiä. Mitä tämä tarkoittaa? Mitä tulee tapahtumaan? Mitkä poliittiset, sosiaaliset ja taloudelliset muutokset seuraavat? Sijoittajan pitää etsiä syvällisiä vastauksia ja ne on löydettävä itse. Mikäli uskoo Rogersia itä-Aasian muuttumisesta talousveturiksi niin paras tapa ymmärtää Kiinaa ja muuta itä-Aasiaa on asua siellä pidemmän aikaa. Toinen vaihtoehto on ottaa selvää siellä pidemmän aikaa asuneilta ja paikallisen kulttuurin sekä ihmiset tuntevilta mitä todellisuudessa tapahtuu. Rogers varoittaa uskomasta länsimaisia toimittajia, jotka vain kääntyvät Kiinassa. He tekevät todennäköisemmin vääriä johtopäätöksiä. Syyt vääriin johtopäätöksiin ovat useimmiten historian ja talouden opiskelun vähäisyys

No comments:

Post a Comment