Tuesday, November 1, 2016

Herra Markkina

Maanis-depressiivinen herra Markkina
Maanis-depressiivinen herra markkina voi olla ystäväsi tai vihollisesi. Et voi vaikuttaa siihen, mutta voit vaikuttaa siihen kuinka se vaikuttaa sinuun. Herra Markkina tarjoaa sinulle joka hetki hinnan, jolla voit joko ostaa tai myydä osakkeita. Jos et ole tyytyväinen tarjoukseen niin se palaa myöhemmin asiaan. Tätä jatkuu hetkestä toiseen eikä sijoituksen todellisella arvolla ole juuri merkitystä lyhyellä tähtäimellä. Tunnekuohut ohjaavat herra markkinaa etkä voi niille mitään. Sinun pitää hyväksyä ne.

Maaninen herra markkina liikuttaa osakekursseja ylöspäin ja depressiivinen alas. Suuren osan ajasta hän on lähes oikeassa. Et voi silloin määrittää riittävällä varmuudella hintojen järkevyyttä. Herra markkina voi ohjata kursseja väärään suuntaan jopa vuosia. Kurssit käyvät korkeammalla ja matalammalla kuin harvat uskovat. Tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus. Suunta voi vaihtua silmänräpäyksessä etkä pysty sitä ennustamaan. Pitkällä aikavälillä herra Markkina on enemmän oikeassa kuin väärässä. Järkevästi toimimalla voit hyötyä molemmista suunnista. Voit ostaa, kun hinta on todellista arvoa pienempi ja myydä, kun se on korkeampi. Suurimman osan ajastasi pitäisi mennä tekemättä kumpaakaan. Välillä herra Markkina tarjoaa sinulle mahdollisuuksia, jolloin se tarjoaa sinulle suurta turvamarginaalia. Tällöin sinun pitää pystyä panostamaan merkittäviä summia. Ota kaikki hyöty, koska voit joutua odottamaan vuosia.

Järkevä sijoittaja ei joudu koskaan myymään osakkeita vaan hän myy niitä, koska herra Markkinan tarjoamat hinnat ovat osakkeiden todellista arvoa selvästi korkeammat. Markkinat menevät väärään suuntaan halusit tai et. Älä koskaan sijoita rahoja, joita et voi hävitä. Herra Markkina tarjoaa sinulle lähes sataprosenttisen takuun siitä, että se liikuttaa joitakin sijoituksiasi väärään suuntaan ja pitkään. Jos sinulla ei ole varaa hävitä rahoja se hävittää ne. Yksityissijoittajana olet paremmassa asemassa, koska voit valita, koska hyödynnät markkinoita. Suuret organisaatiot joutuvat olemaan käytännössä koko ajan herra markkinan vietävissä.

Sinun pitää hallita omia toimiasi. Voit välttää turhia kuluja ja pitää odotuksesi tulevista tuotoista kohtuullisina, kun muut juoksevat herra Markkinan perässä hysteerisesti kurssinousuissa. Sijoittajien odotuksilla on väliä. Yleensä markkinoiden noustessa korkealle myös odotukset tuotoista nousevat. Teknokuplassa vuonna 1999 sijoittajien tulosodotukset olivat seuraaville kymmenelle vuodelle 19%:ia vuodessa. Tämä tarkoitti tulosten kasvamista noin 5.7-kertaisiksi kymmenessä vuodessa. Huomionarvoista tässä on se, että Yhdysvaltojen bruttokansantuote kasvoi viime vuosisadalla kuusinkertaiseksi. Tämä arvio oli täysin järjetön. Lopputuloksen tietävät lähes kaikki. 

Lisäksi voit vähentää herra Markkinan vaikutusta sinuun seuraamalla sen toimia harvemmin. Seuraaminen saa alitajuntasi helpommin uskomaan sen tarjoamien hintojen edustavan todellista arvoa. Alitajuntasi toimii jatkuvasti etsien vihjeitä ympäristöstäsi. Seuraamalla hintoja muodostat itsellesi ankkureita, joiden mukaan määrität sijoituskohteiden arvoa. Samalla analyysisi laskutoimitukset ja niiden parametrit voivat ohjata sinua huomaamattasi kohti markkinoiden määrittämää hintaa. Voit kuvitella samalla toimivasi järkevästi. 

Järkevä sijoittaja pyrkii pitää käteistä aina varastossa herra Markkinan tunnekuohujen hyödyntämistä varten. Joskus herra Markkina voi tarjota niin monia houkuttelevia vaihtoehtoja, että joudut käyttämään lähes kaikki ylimääräiset rahasi. Sinä tarvitset tunnekuohujen hyödyntämiseen uskomatonta hallintaa mikä ei ole helppoa, kun herra markkina tarjoaa samaan aikaan muiden sijoittajien myötävaikutuksella vuosia näkemystesi vastaisia arvioita. Kukaan ei pysty täysin vastustamaan niitä. Ihmiset ovat toimintaa hamuavia eläimiä. Jopa Warren Buffett tarvitsee välillä toimintaa, kuten hänen partnerinsa Charlie Munger on todennut muun muassa Buffettin Berkshiren sijoituksesta Salomoniin.

Herra markkina voi vaikuttaa kärsivällisiinkin sijoittajiin riittävän suuren lauman juostessa samaan suuntaan. Grahamin tarina öljymiehestä taivaan portilla kuvaa hyvin laumojen vaikuttavuutta: Pyhä Pietari ilmoitti öljymiehelle, että öljymiehille varatut paikat ovat täynnä. Öljymies totesi, että voinko sanoa heille neljä sanaa: Pietari sanoo no miksi ei, öljymies: ” Helvetistä on löydetty öljyä” Kaikki öljymiehet alkavat rynniä taivaasta helvettiin. Pietari toteaa: ”Hyvin hoidettu, nyt täällä on sinulle tilaa.” Öljymies miettii vähän aikaa ja sanoo Pietarille ”Taidan mennä helvettiin, huhussa voi sittenkin olla perää” Näin me valitettavasti yleensä toimimme, vaikka vastustammekin laumojen liikkeitä pitkään.

No comments:

Post a Comment