Wednesday, March 29, 2017

Warren Buffett Oman pääoman tuotto ja Inflaatio

Oman pääoman tuotto ja inflaatio

Korkea oman pääoman tuotto on Buffettin yksi tärkeimmistä vaatimuksista sijoituskohteita etsiessä. Se kertoo kuinka hyvin yritys käyttää hyväkseen pääomiaan. Buffett haluaa jatkuvaa korkeaa tuottoa pääomalle. Hän tutkii yritysten tulostiedoista viimeisen kymmenen vuoden omien pääomien tuotot. Yhdysvalloissa yritysten viimeisten 10-vuotisjaksojen oman pääoman tuottojen keskiarvot ovat vaihdelleet kymmenen ja viidentoista vuoden välillä. Buffett vaatii pitkällä aikavälillä keskimääräistä korkeampaa tuottoa omalta pääomalta. 

Buffett ei näe oman pääoman tuottoa järkevänä vaihtoehtona rahoituslaitosten tehokkuuden mittaamiseen. Hän käyttää sen sijaan koko pääoman tuottoastetta. Tämän luvun hän toivoo olevan yli prosentin. Liian suuret prosentit kertovat Buffettista pankkien liiketoimintojen olevan liian riskipitoisia. Keskimääräiset oman pääoman tuotot eivät 10-vuotisjaksoilla merkittävästi vaihtele, joten inflaation suuruus vaikuttaa suoraan keskimääräisiin tuottoihin. Mitä suurempi inflaatio sitä enemmän se syö sijoittajien tuottoja. Sen voi myös nähdä verona mikä syö tuottoja. Yritys voi parantaa oman pääoman tuottoa viidellä eri tavalla:

    1. Kasvattamalla pääoman kiertonopeutta
    2. Halvemmilla lainoillla
    3. Lisäämällä vieraita pääomia
    4. Pienemmillä tuloveroilla
    5. Kasvattamalla myyntinsä voittomarginaaleja

Oman pääoman tuotot laskevat mikäli jokin edellämainituista menee väärään suuntaan. Ensimmäisessä tapauksessa tärkeimmät huomioitavat asiat ovat myyntisaamiset, varastot ja kiinteä varallisuus, kuten tehtaat ja kiinteistöt. Myyntisaamiset kasvavat suhteessa myynnin kasvuun riippumatta onko syynä inflaatio vai yksikkömyynnin kasvu, joten parannettavaa ei siitä löydy. Pitkällä aikavälillä yksikkövarastot seuraavat myynnin kasvua, vaikka lyhyellä aikavälillä fyysisen varaston koko voi vaihdella. Varaston arvostusmenetelmä LIFO nostaa ilmoitettua varaston kiertonopeutta inflaation aikana. Kun myynti kasvaa inflaation vuoksi niin varaston arvostus on pysyvällä tasolla (jos yksikkömäärät eivät kasva) tai seuraa myynninkasvua (kun yksikkömäärät kasvavat). Molemmissa tapauksissa myynti kasvaa. 

Kiinteän varallisuuden ollessa kyseessä inflaation kasvu kasvattaa kiertonopeutta olettaen sen vaikuttavan kaikkiin tuotteisiin yhtä paljon. Koneita ja muuta kiinteää varallisuutta on pakko uusia, mutta se tapahtuu hitaasti, kun myynti kasvaa nopeammin. Mitä hitaammin kiinteää varallisuutta uusitaan sitä enemmän kiertonopeus kasvaa. Tämä toiminta loppuu, kun uusintasykli on ohi. Mikäli inflaatio on tasaista, myynti ja kiinteän varallisuuden arvo kasvaa sen vauhtia. Inflaatio kasvattaa hieman kiertonopeutta, mutta sillä ei ole suurta merkitystä. Sen kokoluokka ei tuota suurta parannusta oman pääoman tuottoon. 

Yritys voi parantaa oman pääoman tuottoa halvemmilla lainoilla. Nykytilanteessa vuoden 2016 lopussa tämä ei juurikaan ole mahdollista Suomessa EKP:n ostaessa joukkovelkakirjoja mikä pitää lainojen hinnat matalalla. Korkeampi inflaatio tekee lainaamisen keskimäärin kalliimmaksi. Lujaa laukkaava inflaatio kasvattaa nopeasti pääomantarvetta. Tällöin nykyisten luottojen korvaaminen tapahtuu kalliimmalla hinnalla. Tämä johtaa oman pääoman tuottojen pieneen laskuun.
Lisävelka kasvattaa tuottoja, mutta siinä on riskinsä. Todellisuudessa parhaimmat sijoituskohteet tarvitsevat pienen määrän velkaa tai eivät ollenkaan, mutta huonoimmat eivät saa sitä koskaan tarpeeksi. Inflaatiolla ei ole tätä kautta merkitystä parhaimpien yritysten tuotoille. Keskimäärin velan kasvavat kustannukset sivuuttavat suuremman velkamäärän aikaansaamat tuotot. Sijoittajan pitää varoa suuria velkamääriä. Niiden pitää olla varoitusmerkki sijoittajalle. Velaton keskimääräinen oman pääoman tuotto on ylivertainen velkavivulla saatuun keskimääräiseen tuottoon. 

Yritysverotus on mielenkiintoisessa tilanteessa. Pääomien siirto ympäri maailmaa helpottuu koko ajan ja yritysverotus kokee laskupaineita. Tämä kehitys on nähtävissä Suomessakin missä yritysten maksamat veroprosentit ovat laskusuunnassa. En näe verokilpailulle loppua. Inflaation kasvu voi nostaa yritysveroprosentteja ja pienentää pääomien tuottoja. Suurella todennäköisyydellä sillä on vähän vaikutusta.

Suuremmat voittomarginaalit parantavat tuottoja. Suurimmat marginaalien pienentäjät ovat raaka-aineet, työntekijät, energia ja monet verot tai veroluonteiset maksut. Näiden kustannusten suhteellinen osuus tuskin pienenee inflaation aikana. Inflaation kasvu todennäköisesti pienentää hieman marginaaleja. Suurin osa suuristakaan yrityksistä ei saa maksatettua asiakkaillaan inflaation kasvattamia kustannuksiaan nostamalla hintojaan tarpeeksi. Vain harvat yritykset kykenevät tähän ja Buffett pyrkii keskittymään tällaisten yritysten etsimiseen.

Nämä viisi tekijää eivät korkean inflaation aikana kasvata tuottoja paljoa. Suunnilleen samat oman pääoman tuotot ovat olleet sijoittajien keskimääräisenä kohtalona vuosikymmenestä toiseen. Inflaatio verottaa oman osansa. Keskimäärin se on kolmen prosentin luokkaa pitkällä aikavälillä kehittyneissä talouksissa, mutta sen kohotessa keskimääräiset reaalituotot heikkenevät samaa vauhtia. Inflaatiokehitystä on vaikea ennustaa, joten se on pakko hyväksyä osana sijoittamista. Keskimääräisen inflaation aikana ei tarvitse asiaan keskittää huomiotaan. Buffett keskittyy etsimään yrityksiä, joilla on jatkuvasti korkeat voittomarginaalit ja/tai korkea pääoman kiertonopeus. Lisäksi hän pitää huolen ettei maksa niistä liikaa.

No comments:

Post a Comment