Thursday, September 15, 2016

Rogers Jeju-saari etelä-Korea. 2013

Haastattelu 

Kiinasta: Tämä vuosisata on Aasian, erityisesti Kiinan. He kutsuvat itseään kommunisteiksi, mutta ovat kapitalisteina yksi parhaita kansakuntia. Joidenkin mielestä jopa ykkösiä. Kiina tulee muuttamaan maailmaa. Opetelkaa ja pistäkää lapsenne opiskelemaan mandariinikiinaa. Korea on oikeassa paikassa oikeaan aikaan Kiinan naapurina. Kiina tulee kokemaan takaiskuja. En tiedä milloin ja minkälaisia, mutta Kiina tulee olemaan tämän vuosisadan ykkösmaa.

Rahanpainamisesta: Ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa kaikki merkittävät keskuspankit painavat rahaa. Japanilaiset sanovat painavansa sitä loputtomasti. USA, Iso-Britannia ja euroalue tekee niin myös. Tämä johtaa meidän kaikkien ongelmiin eli korkeaan inflaatioon ja valuuttojen myllerryksiin. Inflaation seurauksena korot nousevat, koska lopulta inflaatio iskee ja valtionlainojen nousumarkkinat loppuvat. En tiedä koska näin tapahtuu. Älä omista normaaleja valtionlainoja vaan erityistapauksia.

Koreoiden yhdistymisestä: Uskon Koreoiden yhdistyvän lähivuosina. Seurauksena yhdistyneestä Koreasta tulee maailman mielenkiintoisin talous. Pohjoisessa on kymmenien miljoonien koulutettu ja kurinalainen työvoima ja isot luonnonvarat. Etelässä on pääomia ja pätevät johtajat, Kilpailijat, kuten japani eivät pärjää heille.

Miksi uskot koreoiden yhdistyvän?

Yleensä yhdistymiset tapahtuvat nopeasti. Pohjoisessa on nyt iso keskiluokka joka tietää paremmassa. Kiinan ja Pohjois-Korean rajalla toimii mustapörssi, josta ihmiset saavat mm. DVD:tä. Sieltä kansalaiset saavat paljon tavaraa, joita he eivät ennen saaneet. Musta pörssi on yksi merkki tulevasta. Kim Jong Un ja hänen kenraalinsa tietävät miltä ulkomaailmassa näyttää. Näin pohjois-Koreassa käydessäni paljon propagandaa koreoiden yhdistymisestä. Etelässä on pulaa naisista, kun niitä löytyy pohjoisesta. Yhdistyminen ratkoisi tämän demografisen ongelman. Sijoitan nyt koreoihin lyömällä vetoa pohjoisen romahduksesta mm. ostamalla pohjois-Korealaisia kultakolikoita.

Uskotko, että pankkiireiden kannattaisi alkaa maanviljelijöiksi?

Finanssimiehet ovat välillä vuosikymmeniä vallassa. Hyödykkeiden tuottajat välillä myös vuosikymmeniä. Syklit ovat vaihtuneet vuosisatoja. Nyt on taas hyödykkeiden aika. Finanssimiehistä on ylitarjontaa. Hallitukset tekevät myös finanssimiesten elämän vaikeiksi veroilla, säännöksillä ja kontrollilla → tuotot tippuvat. USA:ssa talouden yliopistotutkintoja on 20-kertainen määrä verrattuna tutkintoihin maatalouden alalla.

Uskotko Abenomian menestykseen Japanissa?

Siitä tulee katastrofi. Se voi onnistua väliaikaisesti, mutta rahanpainaminen ei ole koskaan onnistunut maailmanhistoriassa. Tämä on hyvä Korealle, koska sen kilpailija tekee pahoja virheitä. En tiedä, koska epäonnistuminen tulee näkymään.

Kiinaa on kritisoitu 1-puoluejärjestelmästä. Miten näet sen pärjäävän 5-10 seuraavana vuonna?

En tiedä seuraavista 5-10 vuodesta. Kiinan pitää hiljentää vauhtia, koska siellä on kiinteistökupla. He tulevat pärjäämään tällä vuosisadalla tosi hyvin, vaikka he tulevat kohtaamaan takaiskuja. 1-puoluejärjestelmä. Tällainen oli USA:ssa 1800-luvun lopussa ja Japanissa 1900-luvulla, joten yksipuoluejärjestelmä voi toimia, kun se tekee asiat oikein.
Mihin pitää nyt sijoittaa?

Viljelymaahan. Maanviljelyyn, metsiin tai kaivoksiin liittyviin yrityksiin, kuten traktorivalmistajiin. Älä sijoita mihinkään, jos et tiedä mitä teet. Älä kuuntele minua tai muita. Sijoita vain siihen minkä osaat ja tunnet. Älä koskaan kuuntele kuumia vihjeitä. Tulet rikkaaksi vain sijoittamalla siihen minkä ymmärrät. Jokainen tietää jostakin paljon. Jokaisen kannattaa aloittaa siitä. Kun löydät mahdollisuuksia asioista, joita ymmärrät teet rahaa. Unohda sanomalehdet, televisio, ystäväsi, jne. Keskity ja pysy vain siinä mitä ymmärrät.

Pitäisikö Jejulaisten olla huolissaan kiinalaisten sijoituksista tänne?

50 vuotta sitten täällä ei ollut juuri mitään. En usko teidän haluavan paluuta siihen. Singapore oli 50 vuotta aiemmin vain suota. He kannustivat kiinalaisia ja muita ulkomaalaisia sijoittamaan sinne. Nyt se on yksi rikkaimmista maista maailmassa. Voitte joko toivottaa ulkomaalaiset tervetulleiksi tai sanoa menkää muualle. 1962 Myanmar oli yksi Aasian rikkaimmista maista. He heittivät ulkomaalaiset ulos ja maasta tuli Aasian köyhin 50 vuodessa. Kiinalaiset eivät tuhoa Koreaa.

Mitä mieltä olet kaakkois-Aasian maista?

Olen optimistinen niiden suhteen. Myanmar on nyt yksi houkuttelevimmista sijoituskohteista. Siellä on 70 miljoonaa ihmistä, halpa ja koulutettu työvoima, luonnonvaroja ja suuret naapurit, kuten Kiina ja Intia. Thaimaassa on hyvät mahdollisuudet maanviljelyyn. Myös Malesia ja Indonesia menevät parempaan suuntaan.

Voitko antaa vihjeitä Yeniin sijoittaville?

Yen tulee varmaan pysymään heikkona. Jotkut alat hyötyvät, kuten maanviljely ja vientituotteet.

No comments:

Post a Comment