Thursday, September 1, 2016

Peter Lynch @National press club 1994

Lähteenä käytetty seuraavaa videota: Peter Lynch @National Press Club 1994

Alkupuhe:

Amerikan tragedia

Media on vakuuttanut piensijoittajat uskomaan ettei heillä ole mahdollisuuksia paremmat resurssit omaavia suursijoittajia vastaan. Tämä ei ole totta. Kun uskot johonkin niin käyttäydyt siten. Piensijoittajat ostavat osakkeita vaihtaen jatkuvasti kohteita, joten heidän tuloksensakin ovat vastaavia. Ne piensijoittajat, jotka pitävät päänsä hyötyvät suursijoittajien dominoinnista, koska suursijoittajat nostavat kurssit korkeammalle ostamalla kuin pitäisi ja laskevat kurssit matalammalle kuin on tarpeen. Näistä muutoksista päänsä pitävät piensijoittajat hyötyvät.

Tiedä mitä omistat

Tärkein asia on ymmärtää mitä omistaa. Osakkeet eivät ole lottokuponkeja. Hyvin pärjäävien yritysten osakkeiden osakkeet nousevat ennemmin tai myöhemmin ja huonosti pärjäävien laskevat. Suurin osa ei tiedä miksi he ostavat osakkeita. He eivät pysty selittämään sitä minuutissa. Yleisin syy on se, että kurssi nousee tulevaisuudessa. Jos et pysty selittämään 10-vuotiaalle parissa minuutissa syitä osakkeen omistamiselle, ei sinun pidä omistaa niitä. Noin 80%:ia ei tähän pysty. Ihmiset ovat tarkkoja, kun ostavat jääkaappia, mutta voivat laittaa puolet rahoistaan osakkeeseen, josta he ovat kuulleen puhuttavan bussissa. Tämän typeryyden jälkeen he syyttävät suursijoittajia häviöistä.

Monet ostavat, kun he näkevät osakkeen hinnan laskeneen välittämättä liiketoiminnan muutoksista. He kuvittelevat etteivät voi hävitä paljoa, koska osakkeet ovat halpoja. Todellisuudessa he voivat hävitä 100%:ia. Jokaisen pitää ymmärtää yrityksen liiketoimintaa, jotta tietää mitä tehdä sijoituksille. Mikäli ymmärrät yrityksen liiketoimintaa etkä näe merkkejä sen hyytymisestä niin osta lisää. Vielä parempi tilanne on mikäli yritys on velaton. Velattomat yritykset eivät mene konkurssiin. Ihmiset myyvät, koska eivät tiedä mitä ostivat. Laskun tullessa he eivät tiedä mitä tehdä. Lasku on syy tutkia osaketta, mutta se ei tarkoita automaattisesti ostamista. Älä rakasta osaketta. Myy osakkeet, kun ne laskevat liiketoimintojen heikkenemisen myötä. Osake ei tiedä, että omistat sitä.

Ennustaminen ajanhukkaa, faktojen etsiminen viisasta

Osakemarkkinoiden tai markkinakorkojen ennustaminen on ajanhukkaa. Edes FED ei osaa ennustaa pidempien korkojen kehitystä. Talouttakin on hyvin vaikea ennustaa. Jos olet tutkinut taloutta 14 minuuttia niin olet hukannut niistä 12. Tutkin kyllä hintoja mikäli ostan hyödykkeitä myyvien yritysten osakkeita. Tutkin käytettyjen autojen hinnanmuutoksia ja varastojen liikkeitä. Kun varastot laskevat 5 kuukautta putkeen niin se kertoo jotain automarkkinoista. Tämä on tosiasia ja voin hyödyntää tietoa sijoituksissani. Ennustukset ovat ajanhukkaa, mutta tosiasioiden löytäminen ei sitä ole.

Opiskele historiaa

Markkinat menevät ylös jaalas. Markkinat ovat laskeneet viimeisen 63:n vuoden aikana (1901-1994) 50 kertaa yli 10%.ia eli noin joka toinen vuosi. Markkinat ovat laskeneet yli 25%:ia 15 kertaa samassa ajassa eli noin joka kuudes vuosi. Jos et ole valmis näihin laskuihin niin älä sijoita osakkeisiin. Mikäli ymmärrät liiketoimintaa niin, joskus lasku tapahtuu hyvästä syystä ja sinun pitää silloin myydä. Mikäli liiketoiminta ei muutu huonoon suuntaan niin osta lisää laskun aikana. Jos ymmärrät mitä omistat niin sinulla ei ole kiirettä. Wal Mart oli hyvä sijoituskohde vielä kymmenenkin vuotta listautumisen jälkeen, joten älä kiirehdi turhaan.

Ymmärrä etusi ja hyödynnä niitä

Tarvitset edun tehdä rahaa. Kaikilla on sellainen, mutta he eivät käytä sitä. Esimerkkinä voi pitää vatsahaavalääkettä jota piti ostaa jatkuvasti lisää sairastumisen jälkeen. Tämän tiesivät lääkärit, hoitajat ja lääkettä saavat potilaat eivätkä he tajunneet hyödyntää sitä. Tarvitset vain muutaman yrityksen osakkeen, jonka ymmärtämisessä sinulla on etu muihin. Kun hyödynnät etusi niin liiketoiminta-ala jolla työskentelet tarjoaa usean yrityksen osakkeita, joita voit ostaa. Katsele ympärillesi! Kun ala muuttuu surkeasta keskinkertaiseksi osakkeet nousevat. Kun ala muuttuu keskinkertaisesta hyväksi teet rahaa. Kun ala muuttuu hyvästä loistavaksi hinnat nousevat. Sinun ei tarvitse edes työskennellä alalla. Voit olla asiakas, tavarantoimittaja, jne.

Aina löytyy huolenaihe

Jokainen ajanhetki tarjoaa jonkin huolenaiheen. 1950-luvulla oltiin huolissaan ydinsodasta. Myös lamasta ollaan oltu huolissaan jatkuvasti. Pelkäsimme myös Japanin maailmanvalloitusta, kunnes meni pari vuotta ja pelättiin Japanin romahdusta. Unohdan huolenaiheet ja tutki yrityksiä. Sijoita hyviin yrityksiin.

Kys: Kiinnitätkö huomiota byrokraatteihin?

En käytä heihin aikaa sekuntiakaan. Toimin faktojen mukaan ja keskityn yritysten toimintaan.

Kuinka hyödyllinen talouslehdistö on sinulle?

Yrityksistä raportointi on parantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. En käytä aikaa tavallisten lehtien talousuutisiin vaan keskityn mieluummin eri alojen lehtiin. Luen autolehtien arvosteluja uusista automalleista, jne. Osakkeiden hintojen seuraaminen on ajanhukkaa. Päivän uutiset ovat turhia. Keskityn tulevaisuuteen eli muutamaan seuraavaan vuoteen.

Oletko huolissasi volatiliteetista?

Rakastan sitä. Saan halvalla osakkeita. Markkinat menevät ylösalaisin. Yritysten voitot menevät jatkuvasti ylöspäin, joten osakkeidenkin hinnat nousevat jossain vaiheessa takaisin. Voit hävitä vain 100%:ia, mutta voit voittaa enemmän.

Mihin laittaa 4V tyttären college-rahaston varat?

Kysy itseltäsi mitä teet, jos markkinat laskevat? Kukaan ei ole lyhytaikainen sijoittaja ennen kurssilaskua. Älä välitä siitä vaan laita lisää rahaa vuosittain. Olet tyytyväinen vuosikymmenien päästä. Osakkeet voittavat pitkällä aikavälillä muut sijoituskohteet. Älä sijoita osakkeisiin, jos et ole valmis tekemään kotiläksyjäsi tai et kestä kurssilaskuja.

Jos menestyksesi salaisuus on seurata perhettäsi ostoskeskukseen niin mitä poikamiehet tekevät?

Vuokraa 12-vuotias viikonlopuksi. Et masennu ja tee maanantaina typeryyksiä, kuten lehtiä lukiessa. He eivät tiedä ongelmista. Seuraa häntä ja katso mitä hän ostaa. Voit seurata myös naisia. Vaimoni on antanut minulle monia hyvä sijoitusvihjeitä, joita olen alkanut tutkia.

No comments:

Post a Comment