Sunday, October 23, 2016

Peter lynch kuinka valita osakkeita

Voit katsoa videon täältä.

Muistiinpanot:

Kuka tahansa voi pärjätä hyvin osakemarkkinoilla. Se ei vaadi kuin asioiden tutkimista. Et tarvitse erityistaitoja. Riittää, että olet kärsivällinen etkä huolehdi tai panikoi. Osaat enemmän kuin luulet.

Kysy itseltäsi yksi kysymys ennen sijoittamista: Milloin tarvitsen näitä rahoja? Älä sijoita rahojasi mikäli tarvitset niitä lähiaikoina. Sinun tulisi pystyä odottamaan ainakin viitisen vuotta, mutta mieluummin kauemmin. Osakkeiden etu on se, että ne tuottavat muita sijoituskohteita paremmin pitkällä aikavälillä. Niiden huono puoli on se, että niiden hinnat vaihtelevat paljon lyhyellä aikavälillä. Vuonna 1987 ne laskivat peräti 35%:ia kerralla. Hyvienkin yritysten osakkeet voivat olla alamäessä useamman vuoden ennen kuin niiden hinnannousu alkaa.

Sinun pitää ymmärtää yritysten tarinat. Pysy parhaimpien tarinoiden mukana pitkään. Älä myy ellei joku toinen tarina muutu paljon houkuttelevammaksi. Hyviä paikkoja hyvien tarinoiden löytämiseksi ovat mm. liiketoiminta-ala, jolla työskentelet. Lisäksi voit löytää lähiympäristöstäsi hyviä tarinoita, kuten kulutustavaraketjuja. Älä ota omia vahvuuksiasi itsestäänselvyyksinä vaan tutki niitä. Kehitä tarinasi itse ja aloita niistä tarinoista, jotka jo tiedät! Osaketutkimus on enemmän tarinoiden kehittämistä kuin pelkkää matematiikkaa.

Amatöörit voivat seurata 5-8:aa tarinaa. Sinun tarvitsee ymmärtää vain muutama tarina hyvin. Niiden seuraamiseen ei kulu montaa tuntia kuukaudessa. Keskity tarinoihin, koska et voi ennustaa markkinoita. Se menee välillä alas ja silloin voi olla hyvä hetki ostaa hyvää tarinaa lisää. Osakkeiden hinnat seuraavat yritysten tarinoita pitkällä aikavälillä.

Mikään kaava ei sovi kaikkiin tarinoihin. Lynch jakaa tarinat viiteen kategoriaan:

  1. Nopeisiin kasvajiin
  2. Hitaisiin kasvajiin
  3. Syklisiin
  4. Omaisuuspeleihin
  5. Käänteen tekeviin yrityksiin

Nämä kategoriat ovat lähinnä ohjenuoria tarinankerrontaan. Ne eivät ole tarkkoja sääntöjä. Monet yritykset eivät sovi mihinkään kategoriaan. Toiset taas sopivat useampaan. Suurin osa yrityksistä vaihtaa kategoriaa vuosien varrella.

Nopeasti kasvavat yritykset kasvattavat tulostaan ja liikevaihtoaan yli 25%:ia vuodessa. Näiden yritysten kelkkaan hyppäämisellä ei ole kiire. Ne kasvavat parhaimmillaan useampia vuosikymmeniä. On parempi odottaa kasvun pysyvyyttä hieman pidempään kuin hypätä heti mukaan. Jotkut kasvavat vain muutaman vuoden nopeasti ja silloin voit maksaa kasvusta liikaa. Kasvu voi riippua liiketoiminta-alan nopeasta kasvusta. Joskus yritykset kasvavat nopeasti hitaan kasvun liiketoiminnassa.

Hitaasti kasvavat yritykset voivat olla erinomaisia ostoksia kohtuullisella hinnalla. Hidas kasvu on 3-15%:ia vuodessa. Hitaasti kasvavat yritykset kasvavat tasaisella vauhdilla. Ne myös yleensä nostavat jakamaansa osinkoa varmasti joka vuosi.

Sykliset osakkeet ovat vaikeita sijoituskohteita. Älä sijoita niihin mikäli sinulla ei ole etua niiden ymmärtämisessä muihin sijoittajiin verrattuna. Syklisten yritysten liiketoiminta kasvaa yleistalouden mukana. Syklisten osakkeiden hintojen vaihtelut ovat hurjia. Syklisiin kannattaa sijoittaa, kun kaikki näyttää huonolle. Kun kassavirta ja tulos menee miinukselle on hyvä hetki. Syklisten yritysten taloudellinen tilanne pitää olla hyvä, jotta niihin voi sijoittaa. Pieni velkamäärä on hyvä merkki positiivisen kassavirran lisäksi.

Omaisuuspeleissä yrityksellä on omaisuutta, joka ei aina suoraan näe taseessa. Tällaista omaisuutta voi olla mm. patentit, tuotemerkit, kiinteistöt, brändit tai omistetut yritykset, joiden tuloksia ei lasketa tuloksiin mukaan.

Käänneyhtiöt ovat usein vihattuja ja unohdettuja. Niillä voi olla muutamia tapoja parantaa tilannettaa, kuten uudet tuotteet tai omaisuuserien myynti. Seuraa tasetta. Etsi sieltä lyhytaikaisen velan määrä ja vertaa sitä yrityksen käteistilanteeseen. Odota todisteita käänteestä ennen sijoittamista. Yksi niistä on kassavirran vaihtuminen positiiviseksi.

Osakkeiden hinnat seuraavat tuloksia. Lyhyellä aikavälillä hinta voi mennä eri suuntaan kuin liiketoiminta. Pidemmällä hinta seuraa tuloksia. Ymmärtämällä liiketoimintaa voit arvioida mihin suuntaan tulokset menevät. Löydä syyt tulosten tekemiseen.

Arvostuksesta: Lynchilla peukalosääntö: Mikäli P/E suurempi kuin odotukset 3-5 vuoden tuloskasvusta on osake kallis. Mikäli pienempi on yritys halpa. Muista myös verrata yrityksen P/E:ta alan kilpailijoiden vastaaviin lukuihin sekä yrityksen historialliseen P/E-lukuun. Joskus muuttuneeseen P/E-lukuun on hyvä syy. Toisinaan taas kyse on vain arvostuksen muutoksesta joka voi tuottaa ostopaikan.

Osingoista: Osakkeet aikaansaavat noin puolet yrityksen tekemistä tuotoista. Toinen puolisko tulee arvonnoususta. Kasvavat osingot vaativat tuloksen kasvattamista. Suuri osinkoprosentti ei ole aina hyvästä. Ei varsinkaan silloin, kun koko tulos maksetaan ulos osinkona. Tämä tarkoittaa yleensä sitä ettei yrityksellä ole hyviä kohteita tehdä rahaa.

Tarkista aina yrityksen tase! Tarkista paljon yrityksellä on käteistä. Sitä pitäisi olla vähintään nopeasti maksettavien velkojen verran. Vertaa myös pitkäaikaista velkaa yrityksen markkina-arvoon. Se ei saisi olla lähelläkään sitä. Asia ei ole ihan niin yksinkertainen, koska eri liiketoiminnot vaativat erilaisia taseita.

Tarkista myös tuloslaskelma. Tutki yrityksen voittojen kehitystä useammalta vuodelta, jotta näet paremmin mitä yritys on tehnyt tulojensa eteen. Voittoja voi lisätä joko kasvattamalla liikevaihtoa tai vähentämällä kuluja. Paras tapa lisätä voittoja on tehdä molempia. Vertaa sekä kulujen, että liikevaihdon kehitystä yrityksen kilpailijoiden vastaaviin lukuihin. Tarkista yrityksen katemarginaali ja vertaa sitä kilpailijoihin. Katteita ei voi nostaa taivaisiin helpolla.

Ostomahdollisuuksia ei tule usein. Ostoja tehdessä on tehtävä kompromisseja riskien ja palkintojen välillä. Kukaan ei tee aina oikeita päätöksiä. Jos olet oikeassa kuudessa kymmenestä päätöksestä, pärjäät hyvin. Joudut tekemään kompromisseja riskien ja palkintojen välillä. Lynch mittaa riskiä luottamuksellaan tarinaan. Hänen mielestään tarinan tutkiminen kannattaa. Voit sijoittaa pienemmällä riskillä, kun olet selvittänyt itsellesi tarkasti yrityksen tarinan ja luotat siihen. Älä mittaa riskiä yrityksen koolla tai volatiliteetilla. Älä odota parasta mahdollista ostomahdollisuutta, koska sitä ei ehkä koskaan tule. Älä toki maksa paljoa. Jos hinta laskee tarinan muuttumatta, on se mahdollisuus ostaa lisää.

Sinun tulee ymmärtää yrityksen koko tarina. Sinun tulee myös pystyä selittämään se ihmiselle joka ei tunne yritystä. Yksinkertainen tarina parantaa mahdollisuuksia tehdä rahaa. Liian monimutkainen tarina taas kertoo ettei yritys ole sijoituskohteena paras mahdollinen. Tee paljon töitä tarinan selvittämisen eteen. Tämä työ palkitaan ennen pitkää.

No comments:

Post a Comment