Friday, October 14, 2016

Charles Munger @ Ross Business School Michigan 2010 muistiinpanot

Haastattelun löydät täältä.

Mikä on näkemyksesi taloudesta juuri nyt?

Emme ole Warrenin kanssa tehneet menestyksekkäitä ennustuksia makrotaloudesta. Vain harvat onnistuvat siinä. Me sanomme entä sitten? Meitä ei kiinnosta. Ennustusten tekeminen on vaikeaa. Paras tapa saada mitä haluaa on ansaita se. Vaikka tilanne on vaikea niin sinun ei koskaan pidä masentua ja sääliä itseäsi. Älä koskaan ole kateellinen muille. Vaikeudet kasvattavat. Odota kunnes hyvät ajat tulevat. Pidä pää pystyssä vaikeuksissa ja käsittele hyviä ja huonoja aikoja samoin.

Monet uskovat Wall Streetin olevan paha paikka, mielipiteesi?

Siellä kilpailuhenkiset saavat toteuttaa itseään. Kun joku kilpailuhenkinen näkee toisen kaverin pärjäävän häntä paremmin, alkaa hän kilpailla toista vastaan. Kilpailuhenkisyys lisää väärinkäytöksiä. Toimitusjohtajat valitsevat myös alaisensa kilpailuhenkisyyden perusteella. Myös helppo raha korruptoi saajansa. Idiootit tekivät rahaa typerillä lainoilla ja teorioilla, koska kirjanpitosäännöt ovat naurettavia. Kirjanpitokikkailuilla saatiin tulokset näyttämään paremmilta kuin todellisuudessa. Koko järjestelmä oli täysin järjetön eikä kukaan ollut valmis viheltämään peliä poikki. Kirjanpitäjien piti olla erotuomareita, jotka viheltävät pelin poikki, mutta he vaan mahdollistivat kaiken.

Entä poliitikot?

Minulla on yksi sääntö politiikasta: Poliitikot ovat aina niin huonoja ettet elä halutaksesi heidät takaisin. Poliitikot ovat valinneet ammatin, jossa on mahdotonta käyttäytyä hyvin. Huono järjestelmä pilaa ihmiset. Huonot kannustimet tuottavat järjettömiä päätöksiä ja politiikassa niitä riittää.

Mitä tekisit nyt USA:n taloudelle?

Loisin suuren infraohjelman joka panostaisi uusiutuviin energiamuotoihin, kuten aurinkoon ja tuuleen. On parempi laittaa rahaa infraan kuin lapioida sitä ihmisille. En tekisi tätä kalliin öljyn vuoksi vaan ratkaistakseni hiilivetyongelman. En pidä maailman lämpenemistä pahimpana ongelmana ja säästäisin hiilivetyjä. Tarvitsemme niitä ruoankasvattamiseen eli lannoitteisiin, torjunta-aineisiin ja rikkaruohojen välttämiseen.

Energiankäyttö on maailman suurin ongelma. Se on jo ratkaistu. Kyse on vaan hinnasta. Minusta nykyinen hintakin on pieni siitä hyvästä, että tämä suuri energiantarve saataisiin ratkaistua. Teknologia tulee myös kehittymään energiantuotannossa. Hiilivetyjen korvaamista ruoan kasvattamisessa ei ole vielä ratkaistu enkä luottaisi siihen, joten siksi meidän pitää säästää hiilivetyjä.

Miten muuttaa lyhyen tähtäimen kannustinjärjestelmä pitkän tähtäimen järjestelmäksi?

Ilman kannustimien muutosta on turha kuvitella, että voisimme saada ihmiset ajattelemaan pitkää aikaväliä, kun kannustimet suosivat lyhyttä. Meidän pitää muuttaa kannustimia. Järjestelmä ei toimi, kun hyvistä ihmisistä tulee sen myötä huonoja. Toimitusjohtajien palkat ovat järjettömiä. Heidän etunsa tulisi olla paljon pienemmät. Me emme Berkshiressä maksa johtajille juuri mitään, joten olemme siksi etuasemassa muihin verrattuna. Olemme luoneet järjestelmän ilman hulluja kannustimia. En luottaisi, että pystyisin itse vastustamaan hulluja kannustimia. Kukaan ei ole niin hyvä.

Onko parempi ettei Berkshire toimi Wall Streetilla?

Ainakin kuvittelemme niin. Houkutusten keskellä on vaikea toimia järkevästi. Kierrä tämä hulluus kaukaa ja valitse ympäristösi sekä lähimmät ihmiset hyvin. Se tuottaa sinulle edun. Jos olet väärässä paikassa niin lähde pois. Älä jää yrittämään muutosta.

Suosittelisitko nuorille pitkäaikaista sijoittamista nyt?

Pitkälle aikavälille suosittelen osakkeita. Mieti vaihtoehtoiskustannuksia. Mieti koska tarvitset rahoja. Älä sijoita rahoja, joita voit tarvita nopeasti. Seuraavat sata vuotta eivät tule olemaan niin hyviä kuin edelliset. Tällä vuosisadalla ei kehitys ole yhtä nopeaa. Olen varma, että menemme eteenpäin, kuten aiemminkin, mutta vauhti tulee olemaan hitaampi. Saavutimme niin paljon.

Tulisiko minun ostaa kultaa tai muita hyödykkeitä?

En ole kiinnostunut kullasta. Se ei ole rationaalinen vaihtoehto. Rationaalisuus on moraalinen velvollisuutesi ja kullan osto on epärationaalista. Voit ehkä tehdä rahaa, mutta vaikka niin kävisi niin olisit ääliö.

Mitä mieltä olet sosiaalisten ongelmien ratkaisusta hyväntekeväisyydellä?

Paremmat järjestelmät tuottavat enemmän hyvää kuin järjestöt. Järjestöt tekevät liikaa typeryyksiä hyväntekeväisyyden varjolla. Uskon enemmän kapitalismiin. Se tuottaa enemmän hyötyjä.

Kärsimmekö jatkossa kuplista ja niiden puhkeamisesta?

Kyllä. Ne tuottavat kuitenkin mahdollisuuksia. Kun löydät sellaisen niin toimi isosti ja rohkeasti. Tämä on toiminut kohdallani hienosti. Jos unohtaa Berkshiren 20 parasta sijoitusta niin meidän menestyksemme on ollut vitsi. Olemme tehneet loistosijoituksen noin kerran kahdessa vuodessa.

Entä Aasian nousu?

Aasialaiset ovat parempia työntekijöitä. He ovat valmiita tekemään pitkiä päiviä ilman ylityökorvauksia. Hyvänä esimerkkinä autotehtaat. Aasialaiset ovat korkeastikoulutettuja USA:ssa. Meidän pitää sopeutua todellisuuteen, jossa aasialaisten merkitys kasvaa meidän merkityksemme vähentyessä. He tulevat hallitsemaan maailmaa. He sopeutuvat helpommin markkinatalouteen. Hyväksy se. Historiasta voit oppia sen ettei kukaan ole ikuisesti ykkönen.

Entäs pankkien pelastamisen tarpeellisuus? Miten velkaisten ihmisten?

Pankkien pelastaminen oli tarpeen. Muuten olisimme kokeneet todellista kurjuutta. Mikäli sitä on riittävästi, voi seurauksena olla uusi Hitler, kuten Saksassa. Saksalaisetkin olivat sivistyneitä ihmisiä, mutta siitä huolimatta hänen kaltainen herra nousi valtaan. Kaikkien pelastaminen on mahdotonta, koska kulttuuri kuolee. Kukaan ei enää sen jälkeen haluaisi tehdä mitään elääkseen. On tärkeää miten käyttää rahat.

Kuinka suunnittelisit järjestelmän ilman mahdottomia kannustimia joka perustuisi järkeen?

Paras järjetelmä, jonka tiedän on Singaporessa mikäli vertaa sitä olosuhteisiin. Paikka oli ennen vain suo, mutta nykyään se on kehittynyt. Järjestelmä perustuu ongelmien ratkaisemiseen ennen kuin on myöhäistä. Mitä aikaisemmin ratkaiset ongelman sitä helpommalla pääset. Jos olet myöhässä jonkin asian korjaamisessa niin voi olla ettei järjestelmän muuttaminen enää onnistu. Puhdas demokratia ei ole paras vaihtoehto. Järkevä hallitsija ja järjestelmä joka on melkein demokratia toimii ehkä parhaiten.

No comments:

Post a Comment