Friday, October 7, 2016

Buffett @ University of Florida 1990-luvun loppu

Luennon löydät täältä.

Lyhyt alustus: Menestyäksesi tarvitset energiaa, älykkyyttä ja suoraselkäisyyttä. Ilman viimeistä et hyödy kahdesta ensimmäisestä. Nuorena voit oppia hyviä tapoja ja muuttaa huonoja, mutta vanhempana se ei ole enää mahdollista. Mieti omaa käytöstäsi ja valitse siitä parhaat palat toistaen niitä.

Miten näet Japanin?

Japanissa saa halpaa rahaa, jopa yhden prosentin korolla. Sitä kannattaa käyttää kyseisellä valuutta-alueella. Valitettavasti en löydä sieltä kiinnostavia sijoituskohteita, koska suurin osa yrityksistä tuottaa huonoa pääoman tuottoa 4-6%:ia keskimäärin. Tällöin hyviä kohteita on vaikea löytää. Aika on hyvän liiketoiminnan ystävä ja huonon vihollinen. Etsin pitkän aikavälin kohteita eikä niitä löydy Japanista tällä hetkellä.

Entäs suhteesi Long Term Capital Managementin pelastukseen?

Long Term Capital Management oli talousnerojen vivutettu rahasto joka meni nurin liiallisen lainaamisen vuoksi. Rahastoa hoitivat talousnerot, joilla kolme yhteistä yhteneväisyyttä

  1. Toimijoiden älykkyysosamäärät hirveän korkeat
  2. Kaikilla markkinoista vuosikymmenien kokemus
  3. Omat rahat pelissä

Siitä huolimatta seurauksena oli konkurssi. Mielestäni oli tyhmää yrittää tehdä lisää rahaa riskeeraamalla omaisuutensa, kun sitä oli kaikilla toimijoilla tarpeeksi. Kenenkään ei kannata riskeerata hänelle tärkeitä asioita vähemmän tärkeiden vuoksi. Nämä nerot yrittivät ennustaa tulevaisuutta katsomalla historiaan. Historia ei kerro tulevaisuuden todennäköisyyksistä kaikkea eikä nerojen käyttämä Beta eli kurssiheilahtelu muihin verrattuna kerro mitään. Berkshire ei juuri käytä velkavipua. Se käyttää ennen korvauksia maksettavia vakuutusmaksuja vivun saamiseen. Tehkää työtä, josta välitätte. Älkää tehkö työtä vain rahan vuoksi. Jos luulet olevasi tuplasti rikkaampana onnellinen niin teet jotain väärin

Mikä tekee yrityksestä hyvän?

Sijoittajan tulee ymmärtää yrityksen liiketoimintaa. Liiketoiminnan pitää olla yksinkertaista ja selkeää ja sen jatkuvuutta pitää pystyä ennustamaan seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Yrityksen tuotteiden tulee olla ymmärrettäviä sijoittajalle. Ilman kunnon ymmärrystä ei pidä sijoittaa. Sillä tulee olla myös kykenevä ja pystyvä johto ja vakaa talous.

Yrityksen liiketoiminnan pitää kuvastaa arvokasta linnaa, jossa on hyvin suojaava vallihauta. Sijoittajan tulee seurata vallihaudan leveydessä tapahtuvia muutoksia. Hänen tulee myös tarkastella pystyvätkö kilpailijat tuhoamaan vallihaudan. Vallihautaa voivat edustaa mm. pienemmät kulut kuin kilpailijoilla. Yrityksen brändit voivat omistaa asiakkaiden mielestä palasia. Coca cola yhdistetään kolajuomiin, Disney yhdistetään videoihin, joita tehdään lapsille ja See´s Candy yhdistetään joulu- ja ystävänpäivälahjoiksi annettaviin muita parempiin suklaisiin.

Minkä verran teet luvullista tai laadullista analyysia?

Parhaat ostokset tehdään, kun luvut eivät ole loistavia ja kohteiden hinnat tuntuvat korkeilta. Halvat ostokset tuottavat lyhyen aikavälin pienempiä voittoja. Yritysten korkea laatu pomppaa heti silmille. Jos et tiedä riittävästi heti, et löydä riittävästi tietoa kuukaudessa tai kahdesssakaan. Ymmärrä ja keskity pätevyyteesi analysoidessasi yritystä. Kysy lisäksi yrityksen kilpailijoilta pelkäävätkö he yritystä. Pahimmat kilpailijat ovat hyviä sijoituskohteita. Muista maksaa sopiva hinta. Ostomahdollisuuksia tulee harvoin ja aina löytyy hetkellinen syy olla sijoittamatta. Muista kuitenkin ettei hyvä liiketoiminta kärsi ikuisesti.

Mitä virheitä olette tehneet?

Suurimmat virheemme ovat tapahtuneet, kun olemme jättäneet ostot jostain syystä väliin, vaikka olemme tienneet yrityksestä riittävästi. Näitä virheitä ei näy kirjanpidossamme, mutta ne ovat omassa tiedossamme. Suurimmat virheostot ovat olleet mm. US Air, Solomon ja circular station. Pyrkikää oppimaan muiden tekemistä virheistä älkääkä koskaan murehtiko tekemiänne virheitä. Oman osaamisensa ulkopuolelle hyppääminen on yleisvirhe. Älä koskaan osta mitään ilman kunnon syytä.

Entäs korot

Meitä ei kiinnosta minkäänlaiset makrolukemat vaan keskitymme vain yrityksien liiketoimintaan. Makroennustuksia ei kannata kuunnella. Emme ole koskaan tehneet ainuttakaan päätöstä, joita olisi perusteltu makroilla.

Mikä on Wall Streetin ulkopuolella olemisen etu?

Paras tapa keskittyä sijoituksiin on olla yksin ja ajatella. Wall Streetin tuottamat liialliset ärsykkeet tuottavat vain haluja tehdä jotain. Ärsykkeet on helppo välttää pysymällä poissa. Pysy poissa vääristä ärsykkeistä. Yksi hyvä idea vuodessa riittäää. Tekemättömyys tuottaa rahaa ja jatkuva tekeminen tuottaa tappioita.

Milloin uskot sijoituksen saavuttaneen täyden potentiaalinsa?

Pyrimme omistamaan ikuisesti. Tällaista liiketoimintaa on vaikeaa löytää sopivalla hinnalla. Alussa ideoita oli enemmän kuin rahaa, mutta nykyään on toisin. Sijoituskohteen tulisi tuottaa ikuisesti rahaa, jotta sitä kannattaa omistaa ikuisesti. See´s Candy on yksi tällainen kohde, koska se voi nostaa hieman suklaidensa hintoja joka vuosi.

Kuinka suhtaudut hajauttamiseen

Ei-ammattilaisen eli noin 98%:in kannattaa sijoittaa jatkuvasti indekseihin myymättä. Suurin osa tekee näin parasta tulosta. He, jotka ovat valmiita tekemään kotiläksynsä ja sijoittamaan harkitusti voivat pitää hajautuksen rajallisena. Kuusi parasta sijoitusideaa riittää heille. Harvat rikastuvat enää seitsemänneksi parhaalla idealla. Parhaisiin ideoihin keskittyminen toimii.

Entäs suuret vs pienet yritykset

Pienillä summilla sijoitettaessa koolla ei ole väliä. Sijoituskohteen ymmärtäminen on paljon tärkeämpäää.

Kuinka suhtaudut kurssilaskuun?

Jokaisen nuoren sijoittajan kannattaa toivoa kurssilaskua. Muista etteivät osakkeet välitä sinusta. Niille on sama omistatko niitä. Niillä ei ole sinuun sidettä, vaikka muodostatkin niihin sellaisen.


Omat lyhyet huomautukset

Tässä haastattelussa perinpohjainen kurssi järkevän sijoittamisen perusteisiin. Tämä lyhennelmä ei kerro kaikkea. Suosittelen katsottavaksi mikäli on puolisentoista tuntia ylimääräistä aikaa. Lyhennelmä on kirjoitettu pari päivää katsomisen jälkeen, joten kaikki muistikuvat eivät vastaa tarkoin videolla nähtyä materiaalia.

No comments:

Post a Comment