Tuesday, October 11, 2016

Grahamin yritysvertailut

Saman alan yritysten vertailu

Analyysiin pitää aina kuulua myös yksittäisen yrityksen tutkimisen lisäksi myös useamman saman alan yrityksen vertailu. Määrällinen analyysi näyttelee tällöin suurta osaa, mutta se ei kerro kaikkea. Lisäksi pitää tehdä laadullinen analyysi. Päämääränä ei ole vain yritysten keskinäinen vertailu. Saman alan yritysten tutkiminen kertoo myös koko alan tarjoamista mahdollisuuksista. Lopputulos voi paljastaa, että liiketoiminta-ala ei tarjoa minkään yrityksen kohdalla järkeviä mahdollisuuksia pitkän aikavälin sijoituksiin. Joskus analyysi tarjoaa myös paremman sijoituskohteen alalta kuin alkuperäinen analysoitu yritys.

Kokonaiset liiketoimintasyklit tarjoavat järkevimmän aikavälin tarkasteltavaksi. Yleensä syklin pituus vaihtelee viidestä kymmeneen vuoteen. Pitempiä syklejä käyttäessä voi muodostua ajanhukkaa. Määrällinen ja laadullinen analyysi voi vaatia eri aikavälit. Johtoportaiden vaikutusta yritysten menestykseen on vaikea arvioida mikäli jonkin vertaillun yrityksen johdossa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Tämä koskee myös suuria muutoksia liiketoiminnassa eli isot yritysostot tai omaisuuden myynti voivat tuottaa vaikeuksia saada aikaan hyödyllisiä vertailuja. Myös kaikki yritysten kertaerät tulee poistaa laskutoimituksista. 
 
Yritysten vertailusta tulisi Grahamista löytyä ainakin seuraavat tiedot:
  1. Hinta
  2. Osakemäärä
  3. Markkina-arvo
  4. Velka
  5. Kirja-arvo / Liikevaihto
  6. Voittomarginaali
  7. Viimeinen osakekohtainen tulos
  8. Tarkasteltavan aikavälin ensimmäinen osakekohtainen tulos
  9. Osakekohtaisten tulosten keskiarvo
  10. P/E-luku
  11. P/S-luku
  12. osinkoprosentti
  13. ROE
  14. Current ratio
  15. Aineelliset hyödykkeet / velka
  16. keskimääräinen EPS:n nousuprosentti
  17. Keskimääräinen osingonmaksuprosentti
  18. Aineellisten hyödykkeiden määrä / markkina-arvo
  19. Mahdollisten etuoikeutettujen osakkeiden tai joukkolainojen suhde markkina-arvoon
  20. Mahdolliset liiketoiminta-aloista johtuvat erityisluvut
Graham pitää P/E-lukua tärkeimpänä. Seuraavana tulee P/S-luku. Liiketoiminta-alan keskimääräistä korkeampaa P/E-lukua Graham piti riskitekijänä. Grahamista markkina-arvon ollessa paljon matalatampi kuin liikevaihto on yrityksellä hyvät mahdollisuudet parantaa reippaasti tulostaan alan yritysten yleisten näkymien kohentuessa. Tasevertailuja Graham ei pitänyt merkittävinä tekijöinä yrityksiä vertaillessa mikäli niissä ei esiinny selkeitä poikkeavuuksia joko hyvään tai huonoon suuntaan. Nykyisten tulosten, keskiarvotulosten ja tulostrendin merkittävyyden Graham jätti jokaisen sijoittajan itse ratkaistavaksi. Itse hän keskittyi eniten tulkintani mukaan keskiarvoihin. 
 
Yritysvertailujen lopputulokset kertovat lähinnä menneisyydestä, kuten muutkin analyysit. Siksi sinun pitää muistaa ettei menneisyydessä parhaiten pärjännyt yritys ole tulevaisuudessa automaattisesti parempi tuloksentekijä. Tämä on todennäköisempää, mutta ei kerro suoraan mikä yritys on parhain sijoituskohde. On helpompaa tulla tähän johtopäätöksen mikäli yritykset toimivat suunnilleen samoilla maantieteellisilä paikoilla ja myyvät lähes toisiaan vastaavia tuotteita ja palveluita. Tämä siinä tapauksessa, että laadulliset tekijät vahvistavat määrällisen vertailun lopputulokset. 
 
Tähän Ramirent vs Cramo vertailu lopulliseen kirjaan.

No comments:

Post a Comment