Monday, February 6, 2017

Philip Fisher ja osakkeiden myyminen

Myymisestä

Mikäli ostot on tehty oikein ei myyntejä juuri tarvitse tehdä. Jatkuvasti oikeassa olemiseen ei pysty kukaan eikä yritykset toimi ikuisesti, kuten ostohetkellä, joten myymistä joutuu välillä harkitsemaan. Fisher löysi kolme syytä myydä sijoittajan talouden kautta ajateltuna:

    1. Väärän päätöksen korjaaminen
    2. Yhtiö ei enää täytä ostokriteerejä
    3. Paremman sijoituskohteen löytäminen

Sijoittajan täytyy myydä osakkeensa hänen huomatessaan selkeän eron huonompaan suuntaan yrityksen tosiasioiden ja ostohetkellä tehdyn arvioinnin välillä. Tällaisten virheiden korjaaminen vaatii sijoittajalta kykyä hallita tunteensa ja rehellisyyttä itseään kohtaan. Ego on sijoittajan suurin vihollinen eikä kukaan halua myöntää olleensa väärässä. Pienet tappiot muuttuvat suuriksi, kun ego estää myöntämästä tosiasioita. Fisheristä suurin sijoittajien tappioiden syy on roikkua osakkeessa, jota ei todellisuudessa halua omistaa.

Todellisuuden huomaaminen ja toimiminen sen mukaan vaatii Fisheristä taidokkuutta, ymmärrystä ja arvostelukykyä. Huipputuottojen saaminen on hänestä monimutkainen prosessi. Siksi sijoittajat tekevät virheitä, joita he joutuvat korjaamaan. Loisto-osakkeita ostamalla ja niitä pitkän ajan pitämällä sijoittaja saa takaisin hävityt rahat moninkertaisina. Tämä pätee, kun sijoittaja kykenee myöntämään virheensä nopeasti. Väärät osakkeet myymällä sijoittaja vapauttaa rahansa paremmin tuottaviin sijoituskohteisiin.

Sijoittajan pitää myydä osakkeensa, kun yrityksen toiminta ei täsmää viiteentoista ostokriteeriin. Aikojen saatossa yritystoiminta muuttuu eikä muutokset tapahdu aina hyvään suuntaan. Sijoittajan pitää pysyä ajan hermolla omistuksiensa suhteen. Yrityksen liiketoiminta ja sen kasvumahdollisuudet heikkenevät yleensä kahdesta syystä. Joko yritysjohdon laatu tai sen tulevaisuuden näkymät ovat heikentyneet. Joskus kyse on molemmista. 

Joskus yritysjohdon laatu heikkenee, koska yksi tai useampi sen jäsenistä on muuttunut omahyväiseksi tai saamattomaksi. Tätä useammin uusien johtajien työskentely ei yllä edeltäjiensä tasolle. Joko he eivät toimi entisen yrityskulttuurin mukaan tai he eivät ole tarpeeksi päteviä. Kun jokin edellämainituista asioista toteutuu, pitää sijoittajan myydä heti osakkeet välittämättä markkinoiden yleisestä tilasta tai suurista myyntivoittoveroista.

Yrityksen liiketoiminnan koko voi saavuttaa myös tason, missä se ei kasva joko oman alansa kasvua nopeammin tai ala kokonaisuutena ei enää kasva. Tämä tapahtuu yleensä vuosien kasvun jälkeen. Kasvunäkymien hävitessä myynneillä ei ole yhtä suurta kiirettä kuin yritysjohdon laadun heiketessä. Fisheristä osakkeista voi pitää osan, kunnes löytyy parempi sijoituskohde. Hän ehdottaa seuraavaa testiä kasvunäkymien hahmottamiseen: sijoittajan pitää kysyä itseltään onko yrityksen osakekohtaisen tuloksen vuosittainen kasvuvauhti nopeampaa nykyhetkestä nykyisen yleisen liiketoimintasyklin huippuun kuin edellisen liiketoimintasyklin huipusta nykyhetkeen? Jos vastaus on kyllä, sijoitus kannattaa pitää, muuten se pitää myydä.

Kolmas syy myymiseen esiintyy harvoin, kun sijoittaja seuraa oikeita periaatteita tehdessään ostopäätöksiä. Sijoittajan pitää myydä osakkeensa paremman ostokohteen tullessa vain, kun hän on varma päätöksen kannattavuudesta. Houkuttelevia ostokohteita on vaikea löytää. Sijoittajalle niitä tulee vastaan harvoin, kun hänellä on ylimääräistä rahaa. Siksi myyminen on joskus perusteltua. Pelkästään suuret verot voivat kaataa järkevän sijoituskohteen vaihtamisen, joten uuden sijoituskohteen tuloksen tulevaisuuden näkymien ja kasvuvauhdin pitää olla merkittävästi suuremmat kuin sijoituskohteen, jonka osakkeet myydään.

Fisher kehoittaa suureen varovaisuuteen, koska väärinymmärryksen riski on suuri. Sijoittaja hahmottaa suurella todennäköisyydellä jonkin tosiasian väärin hänen vaihtaessa sijoituskohdetta. Tällöin uusi sijoituskohde tuottaa odotettua huonommin eikä vaihto ole kannattanut. Molempien yritysten liiketoiminta tulee käydä tarkasti läpi viidentoista kohdan avulla ennen kuin harkitsee vaihtamista. Vanhojen sijoituskohteiden suuri etu on, että sijoittaja tuntee ne todennäköisesti paremmin kuin uudet.

Kolme edelllämainittua syytä myydä ovat Fisheristä ainoat järkevät taloudelliset syyt myydä osakkeet. Lisäksi sijoittajalla voi olla henkilökohtaisia syitä, kuten uuden asunnon ostaminen, jne. Järkevät sijoittajat eivät harkitse muita syitä, kuten laskumarkkinoita. Fisherin mukaan vain maksimissaan yksi kymmenestä sijoittajasta ostaa takaisin myymänsä osakkeet. Mikäli olet tehnyt kotiläksysi ostaessasi ei myymistä tarvitse harkita usein.

No comments:

Post a Comment