Thursday, February 23, 2017

Munger @ Daily Journal helmikuu 2017

Koko haastattelun löydät täältä.

Onko nuorena järkevää keskittyä asioihin, joissa voi olla paras ja jotka hyödyttävät yhteiskuntaa parhaiten?

En ole koskaan menestynyt asioissa, jotka eivät kiinnosta. On epätodennäköistä menestyä niissä. Keskity asioihin, joissa sinulla on lisäksi epätavallisia lahjoja. Älä sotkeudu liiaksi ideologioihin, vaikka oletat niiden hyödyttävän yhteiskuntaa.

Miten pärjätä moniosaajana maailmassa joka suosii erikoistumista?

Suurimmalle osalle monien tieteenalojen ymmärtäminen ei sovi. Minusta se on hauskaa. Siksi teen sitä. Olen parempi siinä kuin monet voivat koskaan olla. En pärjäisi differentiaaliyhtälöiden maailmassa. Muille erikoistuminen asioihin, joista on kysyntää sopii. Siitä huolimatta sinun pitäisi käyttää 10-20%:ia ajastasi kaikkien suurien tieteenalojen suurien ideoiden ymmärtämiseen.

Miten voit käyttää lähestymistapaasi nykyisten asioiden ymmärtämiseen?

Lollapalooza vaikutus eli 3-4 psykologista taipumusta toimii samassa tilanteessa samaan aikaan. Seurauksena on epälineaarinen lopputulos. Psykologia pitää yhdistää muuhun maailmaan eikä sitä voi tutkia yksittäisten mallien avulla vaan useita vaikutuksia yhdistämällä. Sen takia suurin osa psykologian professoreista on väärässä. Olen yksin näiden ajatusten kanssa.

Miten Buffett on kehittynyt 65:n ikävuoden jälkeen?

Kaikki kehittyvät tutkimalla uusia asioita, niin Buffettkin. Ennen pidimme rautateitä huonoina sijoituskohteina. Kilpailun eli yritysmäärän väheneminen teki paremman kohteen BSNF:stä. Samoin käy ehkä lentoyhtiöille. Se ei ole varmaa. Nykyään sijoittaminen on vaikeampaa. Löydämme enää pieniä etylyöntiasemia tai tuottoja. Suuri kokomme on yksi suurimmista syistä siihen.

Indeksirahastoista: uskotko, että laskumarkkinoilla niille voi tulla likviditeettiongelmia? Uskotko indeksirahastojen todelllisen arvon ja hintojen erottuvan toisistaan niiden vallatessa markkinat?

En usko ongelmiin S&P500-indeksirahastoissa. Maailma ei tosin toimi mikäli 100%:ia kaupankäynnistä menee niihin. Pienten indeksien indeksirahastojen tullessa suosituiksi seuraa ongelmia eli jyrkkä lasku, kuten nifty-fiftyjen P/E-lukujen ollessa 60 seurauksena oli 2/3:n lasku. 95%:illa ei ole mahdollisuuksia lyödä indeksejä. Rehelliset ihmiset tietävät etteivät he voi tarjota mitä asiakkaat haluavat ostaa. Monet kieltävät asian. Ammattilaisilla ei ennen ollut näin vaikeaa. Suurien summien sijoittamisen hinta on laskenut. Ongelma on suuri nykysijoittajille. Emme voittaneet indeksejä hajautetulla salkulla vaan tekemällä keskimäärin 2 päätöstä vuodessa.

Uskotko pääomien kohdentamisen olevan vaikeampaa tulevaisuudessa?

En usko oman tapani sopivan kaikille. Perusperiaatteet, kuten järkevyys, kärsivällisyys ja tyydytyksen viivästyttäminen toimivat, mutta minun tapani tietää vähän kaikesta ei sovi muille. En ole hyvä esimerkki.

Riittääkö hyväntekeväisyysjärjestöille kolmen osakkeen salkku?

Mungerit ovat pärjänneet 3:lla. Berkshire, Costco ja Li Lu:n Kiina-rahasto + muut pikkuruiset sijoitukset muualla. Nuorena tein laskutoimitukset, jotka kertoivat 3:n sijoituskohteen olevan tarpeeksi ja uskoin pärjääväni niillä seuraavat 30-40 vuotta. Hajauttaminen sopii niille, jotka eivät tiedä mistään mitään. Yksikin osake riittää mikäli toimit oikein. Tarvitset yhden mahdollisuuden elämässä. Joskus markkinat antavat sinulle sen. Tartu siihen! Olin onnekas, että opin tämän nuorena. Olen hyötynyt, että opin tämän kuolleelta sukulaiseltani nuorena. Olen aina pyrkinyt oppimaan kuolleilta.

Mitä mieltä olet Irlannin pankeista?

Teimme virhesijoitukset niihin ennen 2008:a. Tiesimme ettei pankkien lukuihin voinut luottaa. Pankkien on helppo ilmoittaa liioiteltuja tuloksia ja pankkiirien kannustimet ohjaavat heitä siihen suuntaan.

Voiko Intia tehdä Singaporet ja nousta samoilla opeilla?

Kiinalaiset onnistuivat siinä. Uskon enemmän Kiinaan. Intiassa kastijärjestelmä, ylikansoittuminen, demokraattisen järjestelmän suurimmat typeryydet ja korruptio tekevät kaikki toimet vaikeiksi. Intia kehittyy, mutta heikosti. Kyse ei ole kansalaisista vaan järjestelmästä.

Mitä tapahtui kun sijoitusrahastosi hävisi puolet pääomastaan vuosien 1973 ja 1974 aikana?

Markkinat laskivat 40%:ia. Näin käy noin 30:n vuoden välein. Näin on käynyt kolme kertaa myös Berkshirelle. Sinun pitää pystyä kestämään nämä laskut. Älä yritä välttää niitä. Jos niitä ei tule, et toimi tarpeeksi aggressiivisesti.

Minne kiinalaisten tulisi laittaa rahansa ulkomailla?

Sijoittaisin Kiinaan, jos olisin kiinalainen. Siellä on helpompaa. Nykyhinnoilla sijoittaisin Kiinaan.

Miten näet Kiinan?

Monet osakkeet ovat Kiinassa kohtuuhintaisia. Työntekijät ovat hyviä ja hallitus pyrkii auttamaan yrityksiä. Kiinalaiset eivät nostaneet maataan lainaamalla vaan säästämällä puolet tuloistaan. Kiinalaisilla on uhkapeliongelma. He uskovat myös onneen. Typerää! Usko mieluummin todennäköisyyksiin?

Mikä ei muutu tulevaisuudessa?

Se, että mikään ei tule olemaan helppoa. Vaikeudet ovat mahdollisuuksia toimia hyvin. Toivota ne tervetulleiksi.

No comments:

Post a Comment