Friday, November 4, 2016

Jim Rogers Follow the money

Haastattelun löydät kokonaisuudessa täältä.

Jim Rogers @ London Real 9.35min →

Jim Rogers lisensoi Hyödyke-indeksirahastoa. Hän perusti 1973 George Soroksen kanssa Quantum-rahaston. Se teki kymmenessä vuodessa 4200%:in voiton, kun S&P-indeksi teki 47%:ia. Rogers lähti rahastosta 1980. Hän on matkannut ympäri maailman kahdesti. Ensin moottoripyörän selässä ja sen jälkeen autolla. Hän asuu nykyään Singaporessa

Mitä oppii moottoripyörän selässä?

Siinä näkee ympärillä olevan todellisuuden, kuten mustan pörssin markkinat ja korruption. Niitä on mahdotonta nähdä televisiosta tai muiden kertomana. Muualla oppii paljon myös kotimaastaan.

Mikä on suhteesi Kiinaan

Rogers matkusti ensimmäisen kerran siellä 1980-luvulla, kun siellä ei ollut vielä edes kunnon teitä. Hän on matkustanut kahdesti maan läpi nähden miten siellä asiat ovat kehittyneet.

Miksi Aasia on nyt hyvä paikka?

1800-luku oli Ison Britannian ja 1900-luku Yhdysvaltojen kulta-aikaa. 2000-luku on Aasian. Valtakunnat menestyvät ja heikentyvät. Mikään niistä ei ole johtoasemassa ikuisesti. Myös Aasia tulee kokemaan katastrofeja, kuten Yhdysvallat aiemmin ja se tulee myös nousemaan niistä. Resurssit ovat Aasiassa ja USA suurissa veloissa. Ilman suurta kriisiä se ei tule nousemaan johtoasemaan, kuten ei ole mikään aiempikaan johtoasemassa tehnyt. Aasiassa on enemmän kunnianhimoa ja halua pärjätä kuin muualla. Työmoraali on siellä nyt erityisen vahva, kuten länsimaissa oli aiemmin. Aasiassa panostetaan koulutukseen.

Miten näet Intian?

Intia on loistokulttuuri. Siellä naiset ovat kauniita ja pukeutuvat hienosti. Sieltä tulee myös joitakin mahtavia yrittäjiä. Infra ei kuitenkaan toimi ja paikka on asukkaille ja yrityksille painajainen mikäli ei omaa oikeita suhteita. Poliitikot puhuvat markkinoiden puolesta, mutta se on hänen mielestään sanahelinää. Rogers keskittyy sijoittamaan enemmän markkinoihin, joten hän ei sijoita Intiaan.

Mitkä liiketoiminta-alat pärjäävät Kiinassa tulevaisuudessa?

Hallituksen viimeisen viisivuotissuunnitelman mukaan se antaa markkinoiden päättää. Todellisuus ei ole niin yksinkertainen. Kiinassa on 1.3 miljardin ihmisen markkinat, joten hyvin asiansa hoitavat yritykset tekevät siellä rahaa, vaikka tekisivät vain pyyhkeitä. Rogers uskoo terveydenhuoltoon, rautateihin, maanviljelyyn ja rahoituspalveluihin. Monet asiat Kiinassa toimivat vapaammin kuin monissa paikoissa USA:ssa, kuten Kaliforniassa.

Miksi uskot maanviljelyyn?

Se on ollut viimeiset 30 vuotta surkeaa liiketoimintaa. Tämän vuoksi maanviljelyyn liittyvien hyödykkeiden tarjonta on pienempää kuin kysyntä. Hinnat ovat matalalla. Kukaan nuori ei halua maanviljelijäksi ja heidän keski-ikä nousee. USA:ssa se on lähempänä 60:ntä vuotta. Kun ruoasta alkaa tulla todellista pulaa, nousee maanviljelyn tarjoamien tuotteiden hinta huomattavasti.

Entä Venäjä

Rogers on optimistisempi kuin ennen. Hän pitää osakkeiden hintoja Venäjällä halpoina. Sillä on myös valtavat luonnonvarat.

Miten Wall Street on muuttunut vuosikymmenien aikana?

1950-1970 ketään ei kiinnostanut. 1960-luvulla hyvä osakevaihto oli kolme miljoonaa kappaletta mikä tarkoittaa yhtä kauppaa nykypäivänä. Nykypäivänä kaikki haluavat Hedge-rahaston johtoon. Pitkän ajan kurssinousu aiheutti tämän ilmiön. Wall Streetin loistovuodet ovat kaukana tulevaisuudessa.

Sijoitatko teknologiaan?

En sijoita siihen, koska en ymmärrä siitä tarpeeksi. Amazonin markkina-arvo on huikean korkealla, vaikka se ei tee juuri rahaa. Rahanteon vähyys on jossain määrin tarkoituksellista, koska se keskittyy markkinoiden valtaamiseen.

Onko sinulla tähtäin pidemmän aikavälin sijoituksissa?

Kyllä. Olen laiska ja se on helpompaa. Historia on loistava opettaja. Kaikki on tapahtunut aiemmin. Kuplia ja romahduksia tulee tasaisin väliajoin. Ihmiset eivät ole muuttuneet. He panikoivat ja innostuvat hysteerisesti välillä.

Sijoitatko vastakarvaan, koska maailma muuttuu jatkuvasti?

Kyllä. Maailma on aina ollut erilainen 15:sta vuoden päästä kuin nyt. Tämä tosiasia ei jatkossakaan muutu. Täytyy vain pysyä mukana muutoksessa tja ennakoida sitä.

Ketä kuuntelet Wall Streetilla

En omista televisiota enkä katso markkinauutisia. En kuuntele muita. Pyrin välttämään kaikkien vinkkien kuuntelua, koska olen hävinnyt lähes aina rahaa muita kuunnellessani.

Mihin sijoitat Aasiassa?

Kiinaan, Japaniin, Singaporeen ja hieman Australiaan. Haluasin sijoittaa Pohjois-Koreaan, mutta se on laitonta. Ihmisillä on siellä hyvät geenit ja se on avautumassa pikkuhiljaa.

Mitä neuvoja antaisit 20-vuotiaalle itsellesi tai muille saman ikäisille?

Neuvoisin itseäni menemään ensin Wall Streetille ja myöhemmin Kiinaan tai muualle Aasiaan. Nykyajan parikymppisiä neuvoisin lähtemään kauas pois kotoa kokemaan toisen kulttuurin. Siten oppii itsestään ja elämästään paljon enemmän. Tällä tavalla oppii enemmän myös kotimaastaan.

Mikä on paras saamasi neuvo?

Seuraa rahaa. Jos tiedät kuka tekee rahaa, tiedät muutakin, kuten syyt poliitikkojen käytökseen. Mieti kuka saa rahaa ja miksi. Kaikilla on salainen päämäärä, jonka saat parhaiten selville, kun selvität kuka tekee rahaa ja miksi.

No comments:

Post a Comment