Saturday, November 19, 2016

Buffett @Intia

Haastattelun löydät täältä.

Mitä talousinnovaatioita voisimme käyttää Intian markkinoilla?

En tunne markkinoitanne. Tutkin yrityksiä. Yritän määrittää yritykselle arvon ennen hinnan katsomista, koska hinta vaikuttaa arvostukseeni. On parempi etten tiedä tiedä hinnasta mitään. En välitä finanssi-innovaatioista. Yrityksellä pitää olla hyvä tulevaisuus, rehellinen ja pätevä johto. Lisäksi hinnan pitää olla kohdillaan. Katron Berkshiren hintaa kerran kahdessa viikossa. Olen kiinnostunut hinnasta vain, kun olen ostamassa tai myymässä. Toivon hinnan laskevan ostaessani.

Kuinka löydät vallihaudat?

Jos et löydä sitä, se ei tarkoita ettei sitä olisi. Älä osta, jos et löydä sellaista. Coca Cola perustettiin 1800-luvulla ja sen on kasvanut jatkuvasti. Sen vallihauta on tuote itse. Lisäksi jokainen yhdistää sen pääkopassaan mielikuvaansa tuotteesta. Toivomme kuvan olevan myönteinen. Yritys haluaa olla läsnä, kun olet onnellinen. Ajan myötä ihmisten myönteiset mielikuvat tuottavat rahaa. Vallihauta kasvaa tai pienenee joka päivä yrityksen ja sen työntekijöiden tekojen myötä. Hyvät johtajat suojelevat hautaa ja kasvattavat sitä.

Mikä sinusta tekee niin hyvä sijoittajan?

Olen syntyjäni viritetty pääomien allokointiin jossain määrin. Sinulla ei tarvitse olla todella korkea älykkyysosamäärä. Tarvitset oikean luonteen. Sinun pitää kyetä irrottamaan itsesi muiden ajatuksista ja muodostamaan tosiasiat yrityksistä ja liiketoiminta-aloista arvioiden niitä muista välittämättä. Suurimmalla osalla laumasieluisuus tuottaa harhaista käytöstä. Sijoittajan tulee unohtaa uutiset sanomalehdistä ja telkkarista tehden aina omat johtopäätöksensä. Siirry toiseen kohteeseen, jos sinulla ei ole tarpeeksi faktoja. Sinun pitää pystyä sanomaan ei asioille, joita muut pitävät yksinkertaisina. Älä odota muiden tarjoavan sinulle vastauksia, jos et itse tiedä niitä.

Mitä neuvoja antaisit intialaisille, jotka pyrkivät sijoitussankareiksi?

Opettele määrittämään yritysten arvot. Jos pystyt ja arvo on puolet markkinoiden tarjoamasta hinnasta, teet paljon rahaa. Et rikastu ehkä heti, mutta ajan myötä. Hinnat heittelehtivät, joten tilaisuuksia tulee. Sinun pitää vain odottaa tilaisuutta, jonka ymmärrät. Ei ole montaa peliä, jossa mahdollisuudet ovat puolellasi. Panosta isosti, kun tiedät olevasi oikeassa. Et aina tee rahaa, joten sinun ei pidä ajatella yksittäisten sijoitusten lopputuloksia vaan todennäköisyyksiä.

Ovatko perheyritykset huonoja vai hyviä ideoita?

Kun ne toimivat niin ne ovat loistavia. Kun ne eivät ole niin katastrofit seuraavat. Olen ostanut monia perheyrityksiä. Jotkut niistä kaupoista tein perheiden tappeluiden vuoksi. Kun ne onnistuvat niin perheyritysten yhtenäisyyteen eivät tavalliset yritykset pääse.

Intian markkinat ovat nyt heiluneet. Suositteletko nyt sijoituksia niille?

Heilahtelut ovat sijoittajan paras ystävä. Rakastan niitä. Ilman niitä en tekisi rahaa. Se tarkoittaa, että loistoyrityksen arvon määrittelemällä voi tehdä rahaa ostamalla yritystä arvoa halvemmalla. Kun joku hermostuu siitä, hän ei ymmärrä markkinoita.

Mitä mietit, kun olet tekemässä sijoitusta?

Mietin minkä arvoinen yritys on, paljon sillä on asiakkaita, sen myyntikatetta, paljon työntekijöitä tarvitaan ja sen kilpailijoita. Kaikki on kiinni yrityksen taloudellisen potentiaalin arvioimisesta. En tiedä usein vastausta. Mietin milloin saan 2 dollaria takaisin, kun sijoitan yhden. Mietin myös kuinka todennäköistä se on tai saanko muualta enemmän rahaa. Keskityn toiseen yritykseen, kun en tiedä vastausta. En ole koskaan hermostunut. En vietä unettomia öitä. Jos koet niitä niin älä sijoita.

Miten olet muuttunut vuosien varrella?

Hyvin vähän. Teen mitä aiemminkin. Työskentelen nykyään useamman pitämäni ihmisen kanssa. Voin tehdä mitä haluan ja teen tätä koska haluan.

Miten haluaisit itsesi muistettavan?

Hautakivessäni lukee toivottavasti maailmanhistorian kaikkien aikojen vanhin lepää tässä.

Mitä kauppakorkeakoulujen pitäisi opettaa?

Kurssi: Kuinka määrittää yrityksen arvo?

No comments:

Post a Comment