Wednesday, May 24, 2017

Warren Buffettin virheet, yhteenveto

Virheet

Buffett on tehnyt myös virheitä, vaikka hän on kerännyt valtavan omaisuuden. Virheitä tulee parhaimmillekin, kun tekee jotain asiaa vuosikymmeniä. Buffett on ollut avoin virheistään. Kaikki eivät niitä myönnä, vaikka se voisikin olla järkevää pidemmällä tähtäimellä. Yksi mielenkiintoinen piirre Buffettin virheiden avoimuudesta on se tosiasia, että hän pitää virheenä myös niitä tilanteita, joissa hänellä on ollut tarpeeksi tietoa tehdä sijoituspäätös, mutta on sen jättänyt tekemättä. Näiden virheiden kertomista en ole muiden sijoittajien toimesta tavannut. Hän puhuu vaihtoehtoiskustannuksista. Berkshiren kokoon nähden suuria virheitä hän ei ole tehnyt montaa, mutta niitäkin löytyy historiasta.

Buffettin ajatteluvirheitä on vaikeaa löytää Berkshiren historiasta sen omistaman Blue Chip Stampsin suorittaman See´s Candyn oston jälkeen 1970-luvun alussa. Sitä ennen Buffettin pääpaino ostopäätöksissä oli hinnassa. Hinta on toki tärkeä tekijä, mutta se ei saa olla ainut asia, jolla on merkitystä. Buffettin sijoitushistorian yksi suurimmista virheistä eli Berkshire Hathawayn hankkiminen voi toimia esimerkkinä ajatteluvirheestä ja samaan kategoriaan voi laittaa Dexter Shoen ostamisen 1990-luvun alussa.

Molemmissa tapauksissa Buffett ei ymmärtänyt ulkomaalaisten kilpailijoiden tulevan romahduttamaan markkinahinnat myös Yhdysvalloissa. Berkshiren tapauksessa Buffett teki toisenkin ajatteluvirheen, koska ei ymmärtänyt, että kaikki teknisen kehityksen hyödyt valuivat kuluttajille. Molemmat virheet tapahtuivat ainakin osittain, koska Buffettin ajattelumalleissa Yhdysvalloissa on paras yhteiskuntajärjestelmä nyt ja tulevaisuudessa. Itse pidän tätä osittaisena ajatteluvirheenä, koska paraskaan yhteiskuntajärjestelmä ei takaa liiketoiminnan menestystä kaikilla toimialoilla eikä varsinkaan halpavalmistajia vastaan. Myönnettäköön, että tämä on hiuksenhalkomista, mutta Buffettin ajatteluvirheitä on vaikea löytää.

Buffett on myös tehnyt virheitä toimiessaan ajattelumallejaan vastaan. Dexter Shoe on hyvä esimerkki, koska Buffett on maininnut useaan kertaan, että myyjä tietää paremmin omien osakkeidensa arvon, kun kauppa suoritetaan yrityksen osakkeilla. Dexter Shoeta voi pitää Buffettin kaikkien aikojen huonoimpana ostoksena, koska sen osakkeista tuli arvottomia. Berkshiren osakkeista lähti 1.6%:ia väärään suuntaan. Tämä potti on noin 6 miljardia dollaria tällä hetkellä. Buffett on käyttänyt omia osakkeitaan muihinkin ostoihin, mutta tämä taitaa olla hänen suurin virhe tällä saralla.

Tekemättä jättämisten tulkitseminen virheiksi on mielenkiintoinen idea. Voiko niin tehdä ja tulisiko ne laskea? Kysymys on vaikea eikä minulla ole vastausta. Ainakin Buffett ja hänen aisaparinsa Munger laskevat ne virheiksi, kun tietoa on ollut tarpeeksi päätöksentekoon. Suurin virhe minkä Berkshire on tehnyt on liian pienen määrän ostaminen WalMartin osakkeista. Berkshiren laskutoimitusten mukaan vaihtoehtoiskustannukset kaikista vastaavista virheistä olisi vuoden 2014 sijoittajakirjeen mukaan 50 miljardia dollaria. Tällä logiikalla omat virheeni vasta olisivatkin tulleet kalliiksi vaihtoehtoiskustannusten mukaan.

Itsensä piinaaminen tekemillään virheillä ei ole järkevää, mutta niiden tunnustaminen ja analysoiminen kuuluu jokaisen sijoittajan pakollisiin tekemisiin Buffettista. Silti hän ei ole juurikaan tavannut yritysjohtajia, jotka olisivat myöntäneen virheensä yritysostoja tehdessään. Suurin osa ylimmästä johdosta piilottaa niiden taloudelliset seuraukset uudelleenjärjestelyjen alle tai piilottaa ne kirjanpidossaan pitämällä liikearvoa turhan pitkään taseessa. Buffett ja Munger kehottavat oppimaan myös muiden virheistä, koska se tulee halvemmaksi.



Yhteenveto

Buffettia voi kutsua sijoittajana herra täydellisyydeksi, koska lähemmäs täydellistä suoritusta on vaikea päästä. Toki hänkin on tehnyt virheitä, mutta niin ovat muutkin. Buffett ja Berkshire ovat yksi todiste tehokkaiden markkinoiden teoriaa vastaan. Jopa niin vahva, että sitä on vaikea kumota matemaattisesti. Se ei tarkoita etteikö markkinat olisi kohtuullisen tehokkaat. Berkshire on yksi hyvä osoitus myös kärsivällisyyden tarpeellisuudesta tehdessä supertuloksia sijoittamalla. 

Voin suurella todennäkäisyydellä yhtyä Buffettin ja Mungerin toteamukseen ettei Berkshire pysty tekemään enää yhtä hyvää tulosta pitkällä aikavälillä kuin mitä se on tehnyt. Se minkä verran keskimääräinen tuloskasvu hidastuu on toinen asia. Berkshire on ylittänyt johtajiensa odotukset viime aikoina. Se tekee todennäköisesti niin vielä jonkin aikaa, vaikka Buffett kuolisi. Yrityksen toimintakulttuuri ei ole kiinni yhdestä ihmisestä, vaikka uskonkin tuloskasvun hidastuvan. Uskon tuloskasvun hidastuvan hieman enemmän Buffettin jättäessä elämän pelikentät. 

Buffettin elämän suurimmat rakkaudet ovat olleet yritysten talousasiat ja sijoittaminen. Hän on käytännössä hukannut vähintään puolet elämästään jättäen monet muille tärkeät asiat sivurooleihin, kuten perheensä. Tällainen lähestyminen sijoittamiseen sopii vain heille, jotka suhtautuvat asiaan yhtä intohimoisesti. Buffettin toimintaa opiskelemalla voi varmasti parantaa tuottojaan, mutta hänen saavutuksiin tuskin kukaan pääsee ilman täydellistä omistautumista. Jokainen tekee, kuten parhaaksi näkee. Jos haluaa tutkia kaiket päivät pörssikursseja ja talousasioita niin siitä vaan. Itse suosittelen ensisijaisesti kopioimaan Buffettilta kärsivällisyyttä ja hänen pysyvän kilpailuedun yrityksiin perustuvan tapansa valikoida sijoituskohteita.

No comments:

Post a Comment