Thursday, August 25, 2016

Munger @CalTech 2008

Otsikossa mainitun luennon löydät täältä. Lyhyet muistiinpanoni:

Pidättekö toisenne erehtymättöminä Warrenin kanssa?

Meillä on hauskaa keskenämme. Työ tuntuu siksi huvilta. Pidämme toisiamme nöyrinä. Olemme kuin vanha aviopari, joka päättää toisensa lauseet. En saanut osaani nöyryydestä. Mikäli nöyryys tarkoittaa pysymistä omien osaamisalueidensa sisäpuolella niin olen hyvä siinä. We olemme parempia pysymään osaamisalueillamme kuin muut. Tiedämme paremmin mitä emme tiedä kuin muut. Et ole pätevä, jos et ymmärrä osaamisalueidesi rajoja.

Mungerin puheita terveestä järjestä

Ymmärrä hyvin monia eri tieteenaloja. Vältä typeryyksiä, jotta voit saada edun muita vastaan olematta hyvä missään. Käännä asioita ylösalaisin. Monet vaikeat ongelmat ratkeavat siten helposti. Esimerkkinä typeryyksien havainnoiminen ja niiden välttäminen sitämyötä. Olen aina pitänyt isoista ideoista, joita eri tieteenalat tarjoavat. Olen ottanut ne omakseni ja käyttänyt niitä päivittäin. Isot ideat eri tieteenaloilta antavat sinulle monia työkaluja ongelmanratkaisuun. Nämä ongelmat eri tieteenaloilta jäävät huomaamatta jopa niiltä, jotka ovat arvostettuja aloilla, joita ovat pitkään tutkineet. Nämä työkalut tekevät sijoittamisesta selvempää.

Ole kiinnostunut siitä kuinka ideat toimivat yhdessä. Ideat ovat ristiriidassa keskenään, joten sinun pitää ymmärtää niiden yhteisvaikutus. Harva tekee näin, joten et kohtaa juuri kilpailua. Olen aina pitänyt Occamin partaveitsestä eli ideasta, jossa ilmiöitä selittävien tekijöiden määrän pitää olla mahdollisimman vähäinen. Kaikki asiat pitäisi yksinkertaistaa mahdollisimman pitkälle, mutta ei yhtään pidemmälle. Mikäli tulos on Lollapalooza-vaikutus sosiaalisissa yhteiskuntatieteissä, pitää sinun etsiä monien samaan suuntaan osoittavien syiden yhtymäkohtia, jotta voit ymmärtää miksi jokin tapahtuu. Monia syitä etsivät vain harvat, joten suurin osa ratkaisee ongelmia Mies vasaran kanssa syndroomalla joka sanoo, että miehelle vasaran kanssa kaikki ongelmat näyttävät nauloilta. Tämän ongelman voit välttää monien työkalujen käytöllä. Omaksu ymmärrystä ja käytä sitä.

Yleissivistävät aineet ovat täynnä ihmisiä, jotka ympäröivät itsensä ihmisillä, jotka jakavat samat hullutukset. He yrittävät saavuttaa perusteettoman tarkkuuden käyttämällä monimutkaista matematiikkaa, jota he eivät ymmärrä. Siksi he saavat vääriä vastauksia.

Mitkä riskit ovat todella itsenäisiä ja kuinka havaitset ne nykypäivänä?

Wall Streetilla järjestelmät ovat niin monimutkaisia ettei niitä ymmärrä kukaan. Siksi siellä käytetään oikoteitä, kuten luottoluokituslaitosten luokituksia. Tämä on toivoton monimutkainen sotku. Monet tekevät rahaa valehtelemalla eikä kukaan ole puuttunut siihen. Sääntelijät ja kirjanpitäjät eivät ole puuttuneet mitenkään. Tämä on suuri häpeä.

Kilpailemmeko liikaa toisiamme vastaan täällä Yhdysvalloissa, kun todellinen kilpailu tulee muualta?

Täällä kaikkia asiantuntijat elävät maaimoissaan eivätkä ymmärrä, että heidän ideansa pitää olla yhteydessä todellisuuden kanssa. Yksi ongelmistamme on se, että kilpailemme niitä vastaan joilla on geneettinen etu eli kiinalaisia. Heillä on paremmat geenit kapitalismiin kuin meillä. Kiinalaiset voivat korvata Mungerit, mutta jos niin käy niin antaa käydä.

Mikä on paras akateeminen kokemus nuorelle, jos hän haluaa tulla hyväksi sjoittajaksi?

Laaja-alainen kyvykkyys käsitellä sanoja, numeroita, määriä ja käsitteitä. Harjoittelu auttaa. Kerää myös muiden tekemiä typeryyksiä ja pysy erossa niistä. Kun olet vanha, olet myös rikas.

Mikä on paras idea uudelle sijoittajalle

Hanki kapitalistinen näkökulma eli osakkeenomistajan näkökulma. Ymmärrät todellisuutta paremmin, vaikka et haluaisikaan olla rikas. Kuluta vähemmän kuin tienaat ja jatka oppimista. Käytä myös turvamarginaalin käsitettä. Se on helpompi ymmärtää kuin laskea.

Kuinka olla välittämättä muiden mielipiteistä?

Minulle on ollut aina luontaista olla kunnoittamatta toisten mielipiteitä tai heiltä saamiani viisauksiani. Olen jatkuvasti työskennellyt löytääkseni parempia vaihtoehtoja. Tämä on peritty luonteenpiirre, joten en tiedä onko se mahdollinen kaikille.

Kuinka palkita monitieteellistä menestystä, kun erikoistuminen on tärkeää?

Sinä voit olla erikoistunut ja silti ymmärtää monia tieteenaloja. Sinulla on paljon aikaa tehdä niin tuhoamatta erikoisosaamistasi. Aloita heti äläkä tuhlaa aikaa. Se palkitsee ennen pitkää.

No comments:

Post a Comment