Thursday, December 1, 2016

Jim Rogers @Singapore 2013

Luennon löydät täältä.

Kiinasta:

1800-luku oli Ison-Britannian, 1900-luku Yhdysvaltojen ja 2000-luku tulee olemaan Kiinan. Kiina yhteiskuntana koki 300-400:n vuoden laskukauden, kunnes 1978 Deng Xiao Ping alkoi avaamaan Kiinaa kohti markkinataloutta. Loppu on historiaa. Kiina on ainoa maa joka on ollut vauras useampana ajanjaksona. Sillä on ollut 3-4 ajanjaksoa, kun se on ollut vauras ja yhtä monta katastrofia. Syytä en tiedä. Mikään yksittäinen maa ei selviä ilman takaiskuja. 1800-luvun Yhdysvallissa oli 15 lamaa ja sisällissota eikä lakeja juuri ollut. Virkamiehet olivat lahjottavissa halvalla hinnalla. Nykyäänkin he ovat, mutta tulevat kalliimmaksi. Nyt kiinalaiset työskentelevät aamusta iltaan, säästäen ja sijoittaen 35%:ia tuloistaan, kun Yhdysvalloissa sama luku on 2%:ia. Tämä lisää menestystä.

Menestyksestä:

Kun muutin pienestä kaupungista Alabamasta Yalen yliopistoon en tiennyt mitään enkä ollut yhtä viisas kuin muut, joten jouduin tekemään paljon työtä. Jos haluat menestyä niin opiskele historiaa ja filosofiaa, jos haluat olla rikas, tee samoin. Jos opiskelet taloutta yliopistossa, opit vääriä asioita ja joudut opiskelemaan kaiken uudestaan valmistumisesi jälkeen. Historia osoittaa, että maailma muuttuu koko ajan. Maailma on muuttunut 15:sta vuodessa, katsot mitä ajanjaksoa historiassa tahansa. Wall Streetilla pärjää, kun ymmärtää maailmaa. Älä kuitenkaan usko mitä luet vaan varmista tosiasiat monesta eri lähteestä. Tee myös itse aina johtopäätöksesi.

Pelkästään tämän tosiasian ymmärtäminen tuottaa sinulle edun muihin verrattuna. Opiskele filosofiaa niin opit ajattelemaan itse. Suurin osa ei ajattele, joten he eivät huomaan muutoksen tulevan. Vielä tärkeämpää on opiskella intohimonsa kohdetta. Muut vähättelevät valintojasi, mutta tämä tuottaa sinulle menestystä joku päivä. Vanhempasi tulevat sitten sanomaan, että he tiesivät sinun menestyvän, vaikka eivät siihen uskoneetkaan, kun tulivat tekemään valintasi. Muut vähättelijät tulevat pyytämään sinulta töitä menestyksesi jälkeen.

Muuta välillä pois kotoa. Mieluummin kauemmas, jotta ymmärrät paremmin itseäsi ja kotimaatasi. Vain menemällä vähäksi aikaa pois se on mahdollista. Ole poissa muutama vuosi ja palaa takaisin, jos olet vielä siitä kiinnostunut.

Aasiasta

Olen optimistinen Kiinan lisäksi myös monien muiden maiden suhteen. Myanmar eli entinen Burma oli aiemmin Aasian rikkain maa, kunnes se vetäytyi kuoreensa ja heitti ulkomaalaiset ulos. 50 vuodessa siitä tuli köyhä. Nyt maa on taas avautumassa. Siellä on koulutettu väestö ja rikkaat luonnonvarat. Se on nyt kuin Kiina 1980-luvulla. Uskon myös Koreoiden yhdistyvän lähiaikoina. Seurauksena yksi mielenkiintoimmista valtioista. Japani ei tule pärjäämään sille. Aasiassa on 120 miestä sataa naista kohtaan, joten naisilla tulee olemaan valtaa tulevaisuudessa. Naisilla on siksi paljon mahdollisuuksia tulevaisuudessa Aasiassa.

Tulevista sykleistä.

80, 90, 00-luvuilla talousmiehet pyörittivät maailmaa. Heidän veronsa kasvavat ja sääntely lisääntyy poliitikkojen toimesta. Seuraavaksi taloutta vetävä raaka-aineiden, kuten maataloustuotteiden tuottajat. He pyörittävät maailmaa seuraavat 20-30 vuotta. Viljelijät ovat ympäri maailmaa ikääntyneitä ja heistä on pulaa. Maanviljely on epäsuosittua liiketoimintaa. Koska maanviljelijöistä tulee pulaa, voivat he tehdä omaisuuksia. Väestönkasvu lisää kysyntää, kun tarjonta ei kasva. Siksi hinnat nousevat.

Kys: Miten otat huomioon poliittisen ja taloudellisen ilmapiirin sekä ympäristön tilan sijoittaessasi?

Nämä kaikki on otettava huomioon tai konkurssi seuraa. Voit tehdä paljon rahaa, jos ymmärrät ne kaikki. Puhdas vesi on tärkein. Ilman sitä kansakunnat ja kaupungit tuhoutuvat. Ne voivat kestää sodat ja vallankumoukset, mutta ilman puhdasta vettä kaikki häviää. Kiinassa ja Intiassa on suuria ongelmia puhtaan veden kanssa. Ympäristön puhdistaminen Kiinassa on yksi parhaista sijoitusmahdollisuuksista tulevaisuudessa.

Mitä Kiinan internet-teollisuudelle tapahtuu 20 seuraavan vuoden aikana? Tuleeko Kiinasta demokratia seuraavan 30 vuoden aikana?

Internet-buumi on vasta alussa ympäri maailmaa. Hallitukset yrittävät säädellä sitä siinä onnistumatta. Ainut tapa on katkaista sähköt, mutta se haittaa kaikkien elämää. Kiina muuttuu avoimemmaksi. Aasiassa menestytään ensin ja vapautetaan markkinoita sen jälkeen. Tämä on tapahtunut mm. Japanissa, Koreassa ja Singaporessa. Platonin yhteiskuntajärjestelmien muutokset: Diktatuuri → Oligarkia → Demokratia → Kaaos → Diktatuuri. Näin näyttäisi käyvän myös Aasiassa.

Mikä liiketoiminta yhdistyvässä Koreassa kannattaa?

Mikä tahansa mistä olet kiinnostunut. Koreassa on myös pohjoisin jäävapaa satama joka tulee ottamaan mm. Singaporen satamalta markkinaosuuksia, koska siitä on lyhyin ma.tka siperian rautatien kautta Eurooppaan.

Mitä mieltä olet väitteestä, että monet taloudet Aasiassa ovat kuplia?

Kaikkialla on matalat korot. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kaikki suuret keskuspankit ”printtaavat” rahaa heikentääkseen valuuttojaan. USA:ssa osakkeet ovat kaikkien aikojen huipuissa, vaikka talous ei sitä tuekaan. Kuplia on ympäri maailmaa: USA:n yliopistokoulutus, Euroopan jalkapalloseurat, Hong Kongin ja Kiinan kiinteistökuplat, jne. Aasia on paremmassa taloudellisessa asemassa: Kiina, Korea, Japani ja Singapore ovat velkojia, kun taas Yhdysvallat on velkaantunein kansakunta maailmanhistoriassa. Kaikki kärsivät, kun kuplat puhkeavat. Aasia vähemmän, koska mailla on siellä vähemmän velkaa. Osta kiinan valuuttaa Renmimbiä, jos voit.

No comments:

Post a Comment